13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАWall Street: Индексите пораснаа, Tesla најголем добитник

Wall Street: Индексите пораснаа, Tesla најголем добитник

Американските индекси пораснаа во понеделникот, бидејќи трговците се подготвуваа за неделата во која доминира корпоративната заработка и состанокот на Федералните резерви.

S&P 500 порасна за 16 поени, или 0,3%, на 5.116,17, додека Nasdaq Composite додаде 55 поени, или 0,4%, на 15.983,08. Dow Jones Industrial Average додаде 146 поени, или 0,4%, за да се затвори на 38.386,09.

Tesla скокна повеќе од 14% откако ја отстрани клучната пречка за целосно самоуправувачка технологија во Кина. Apple скокна за околу 3% по силниот пораст на инвестициската компанија Бернштајн. Но, тие добивки беа намалени бидејќи конкурентите од Биг Теч, Microsoft, Alphabet, Meta и Nvidia тргуваа пониско.

Domino’s Pizza скокна за повеќе од 5% откако објави заработка која ги надмина очекувањата на аналитичарите во понеделникот наутро. Apple, McDonald’s, Coca-Cola и Amazon се исто така меѓу главните компании кои споделуваат квартални финансиски податоци оваа недела.

Тие изданија доаѓаат за време на сезона која ќе биде добра заработка. Од повеќе од 46% од S&P 500 компаниите кои досега пријавиле резултати, околу 4 од секои 5 ги надминале очекувањата, според FactSet.

Со потезите во понеделник, Dow Jones треба да го заврши април со пад од речиси 4%. S&P 500 и Nasdaq Composite се подготвени да го завршат трговскиот месец, кој завршува на затворањето во вторник, со пад од речиси 3%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП