22 јули, 2024
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕПарен или непарен број? Колку јајца треба да се офарбаат за Велигден...

Парен или непарен број? Колку јајца треба да се офарбаат за Велигден според народниот обичај

Домаќинките ширум Македонија традиционално бојадисуваат јајца или на Велики четврток или на Велика сабота. Но, колку јајца треба да се офарбаат?

Според народното верување, првото јајце кое ќе се бојадиса за Велигден треба да биде црвено – т.н. чуваркуќа. Се верува дека ова јајце го штити домаќинството во текот на целата година до следниот Велигден, симболизирајќи ја крвта и радоста на Исус. Други бои на јајцата се избираат по желба.

Бројот на јајца за боење го одредува домаќинката според потребите на нејзиното семејство. Сепак, според старото верување, би било идеално да се бојадисаат точно 33 јајца. Овој број ги симболизира годините од животот на Исус во времето на неговото распнување. Иако овој обичај датира од античко време и се пренесува од колено на колено, ретко кој денес бојадисува точно 33 велигденски јајца. Сепак, сеќавањето на овие стари народни обичаи може да биде корисно.

Боење на велигденските јајца, освен што е традиционален дел од подготовките за празникот, има и длабоко симболично значење. Покрај црвениот „чувар“, јајцата често се бојадисуваат и во други живи бои кои претставуваат различни симболи. На пример, зелената боја може да ја симболизира пролетта и обновувањето на животот, додека жолтата боја ја претставува светлината и радоста на Велигденското утро. Освен тоа, во некои региони јајцата се бојадисуваат во различни шари и дезени кои дополнително ја надополнуваат празничната атмосфера.

Во модерните времиња, бојадисувањето на велигденските јајца често станува семеен ритуал кој ги зближува членовите на семејството и носи радост и забава. Тоа е можност да поминете квалитетно време заедно, да разговарате и споделувате смеа, притоа создавајќи убави спомени кои ќе се негуваат со години.

Преку овој обичај се пренесува важна порака за заедништвото, традицијата и празничната симболика, потсетувајќи нè на важноста од зачувување и негување на културното наследство.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП