29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗлатото евидентирано, биткоинот волатилен по преполовувањето

Златото евидентирано, биткоинот волатилен по преполовувањето

Златото на крајот на неделата достигна 2417 долари. Очигледно, во овој момент не го „повредува“ од јастребовиот став на ФЕД и веројатноста за остварување на долгорочното сценарио за високи каматни стапки.

Ако некои аналитичари гледаат злато дури и на 3.000 долари во 2025 година, постојат различни прогнози за платината и паладиумот. HSBC ја намали својата прогноза за овогодинешната просечна цена на платината на 1.055 долари (од 1.105 долари), а паладиумот на 1.095 долари (од 1.138 долари).

Засега попрецизно е мислењето дека се работи за настан „sell the news“ (бидејќи инвестицијата се намали и се оддалечи од врвот за повеќе од 15 проценти), што секако не значи дека биткоинот наскоро не може да го „нападне рекордот од средината на март (73.800 долари). Многу ќе зависи од приливите во американските ETF за спот цената на BTC.

Нето-приливите беа негативни минатата недела, продолжува да се истакнува GBTC фондот на Grayscale, од кој во некои денови во април имаше одлив од над 300 милиони долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП