29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЛондон е најодржливиот град во Европа, а Њујорк во светот

Лондон е најодржливиот град во Европа, а Њујорк во светот

Лондон е најодржливиот град во Европа, втор само по Њујорк и Токио на глобално ниво.

Британскиот главен град има особено силни перформанси благодарение на економијата и технолошкиот екосистем заснован на знаење, пишува консултантската компанија „Savills“. На вториот показател, градот е рангиран на второто место во светот, втор само по Сеул, и е рангиран на шестото место во светот и во однос на неговите економски основи и силата на неговиот пазар на недвижности.

Одржливиот град, како што е дефиниран од „Savills“, ја поддржува благосостојбата и успехот на локалните жители и вработените во услови на економски, социјални, еколошки и технолошки промени и е атрактивен за инвеститорите и станарите во недвижности, особено со оглед на фактот дека критериумите за инвестиции и проширување на бизнисот вклучуваат поширок опсег на фактори, вклучително и „ESG“.

Северноамериканските градови продолжуваат да доминираат во рангирањето на одржливите градови, заземајќи пет места во првите десет. Но, „Savills“ забележува дека помалите градови со население под два милиони луѓе имаат добри резултати благодарение на нивните силни еколошки акредитиви, амбициозни климатски цели, добро владеење и вклучување на сите луѓе, и покрај тоа што заостануваат понатаму во индексот.

Топ 20 најодржливи градови во светот се: Њујорк, Токио, Лондон, Сеул, Лос Анџелес, Сингапур, Париз, Сан Франциско, Бостон, Торонто, Мелбурн, Сиднеј, Берлин, Чикаго, Далас, Хелсинки, Атланта, Копенхаген, Амстердам и Стокхолм.

„Savills“ ги испита 490-те градови вклучени во индексот, кој е дел од нејзината програма за анализа на влијанијата, користејќи индикатори во четири главни области – економска сила, економија на знаење и технологија, „ESG“ и инвестиции во имот.

„Овогодинешниот индекс е објавен во позадина на предизвикувачко економско опкружување и ограничени трансакции со имот, но генерално останува силна врска помеѓу економските основи и отпорноста на градовите“, коментира Пол Тостевин, шеф на „Savills World Research“.

„Ова е причината зошто инвеститорите во имот продолжуваат да се фокусираат на поголемите градови, особено оние со длабока и широка економска основа“, додава тој.

Големите градови како Лондон ја враќаат својата привлечност како места за поврзување преку состаноци во живо, работна соработка, испреплетени индустрии или разновидна забава, забележува Тостевин.

„Лондон останува еден од ретките градови што навистина може да се нарече глобален и не ја заслужи таа репутација со престој на едно место“, вели Стивен Даун, шеф на тимот на „Savills“ во централен Лондон и во странство.

„Како што може да се види, таа е во првите редови на технолошката индустрија, има база на водечки таленти и одржува силна економска позиција. Затоа, станарите и инвеститорите на недвижности ќе продолжат да се привлекуваат во британската престолнина и очекуваме да видиме забрзана активност на двете групи до крајот на 2024-та година“, додава тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП