22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈА10 милијарди долари ќе ги чини рударите преполовувањето на биткоинот

10 милијарди долари ќе ги чини рударите преполовувањето на биткоинот

За ентузијастите на биткоинот, настанот што се случува приближно еднаш на секои четири години наречен преполовување е клучен за зголемување на вредноста на монетата.

Овој пат тоа ќе предизвика и пад на приходите од повеќе милијарди долари за компаниите кои обезбедуваат непречено функционирање на дигиталната валута – и исто како што нивните трошоци се повеќе растат, пишува „Bloomberg“.

Околу 20-ти април, преполовувањето ќе го преполови износот на биткоини што ги добиваат рударите за проверка на трансакциите на 450 монети дневно од 900 сега. Врз основа на моменталната цена на биткоинот (околу 65.000 долари), ова може да значи загуби од околу 10 милијарди долари годишно за индустријата како целина. Во исто време, компаниите како „Marathon Digital Holdings Inc.“, „CleanSpark Inc.“ и други кои се натпреваруваат за биткоини со решавање на сложени математички проблеми користејќи моќни компјутери, ќе инвестираат во нова опрема и купување помали конкуренти во обид да се ублажат ефектите од помалиот приход.

„Ова е последниот притисок на рударите да исцедат што е можно повеќе приходи пред нивното производство да добие голем удар“, рече аналитичарот на „CoinShares“, Метју Кимел.

„Бидејќи приходите генерално ќе се намалат преку ноќ, стратешкиот одговор на секој рудар и како тие се прилагодуваат може да одреди кој ќе излезе напред, а кој ќе заостанува“, додава тој.

Биткоинот достигна нови врвови од претходното преполовување, помагајќи да се надминат периодичните намалувања на наградите и зголемувањето на оперативните трошоци. Преполовувањето овој месец ќе дојде откако цената на монетата се зголеми повеќе од четири пати од ноември 2022-ра година. Сепак, за рударите, профитот продолжува да биде битка. Тие мора да продолжат да трошат пари во нивната бескрајна технолошка трка за поефикасни машини и помали награди. И додека енергетски интензивниот процес на валидација отсекогаш го правел рударството скапа работа, компаниите сега се соочуваат со уште поголема конкуренција за енергија од сегментот на вештачка интелигенција (AI).

Зголемената цена на биткоинот помогна да се надоместат дел од трошоците за електрична енергија и предизвика нов бум во рударската активност. Откако првите специјализирани машини за рударство беа внесени во системите во 2013-та година, комбинираната пазарна капитализација на 14-те рударски компании на берзата во САД порасна на околу 20 милијарди долари, според податоците од 1-ви април на „JPMorgan Chase & Co“.

И додека овие фирми се заштитно лице на индустријата, тие сочинуваат само околу 20% од компјутерската моќ на секторот, според крипто компанијата „TheMinerMag“. Приватните рудари го сочинуваат остатокот и би можеле да бидат поранливи по преполовувањето бидејќи мораат да се потпрат на финансирање од долг или ризичен капитал за да ги покријат своите потреби, додека јавните можат да собираат средства со продажба на акции.

Очекувањата на дел од трговците сега се дека акциите на рударите ќе поскапат. Вкупната кратка камата, вредноста на доларот на акциите позајмени и продадени од мечешки трговци, беше околу 2 милијарди долари на 11-ти април, според пресметките на „S3 Partners LLC“.

Преполовувањето, четврто од 2012-та година, е дел од начинот на кој функционира системот Биткоин, поставен од неговиот креатор Сатоши Накамото за да ги спречи ископаните 21 милион монети и криптовалутата да стане инфлаторна како фиат парите.

Но, ситуацијата денес е многу поинаква отколку пред четири години, кога цената на биткоинот беше под 9.000 долари, а најголемиот дел од рударството беше направено во Кина. Оттогаш, најголемиот дел од активноста се пресели во САД, зголемувајќи ја конкуренцијата за извори на енергија.

„Електричната енергија во САД е исклучително ограничена“, коментира Адам Саливан, извршен директор на една од најголемите јавно тргувани компании за рударство на биткоин, „Core Scientific“.

„Рударите во моментов се натпреваруваат со некои од најголемите технолошки компании во светот обидувајќи се да најдат локации на центри за податоци кои се исто така големи потрошувачи на електрична енергија“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП