26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПауел: Постигнуваме слаб напредок со инфлацијата оваа година

Пауел: Постигнуваме слаб напредок со инфлацијата оваа година

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел рече дека американската економија, иако е силна, не забележала враќање на инфлацијата на целта на централната банка.

Говорејќи на политички форум фокусиран на економските односи меѓу САД и Канада, Пауел рече дека додека инфлацијата продолжува да паѓа, сегашната состојба на политиката треба да остане недопрена.

„Неодамнешните податоци покажуваат солиден раст и континуирана сила на пазарот на трудот, но и недостаток на понатамошен напредок досега оваа година во враќањето на нашата цел за инфлација од 2 отсто“, рече шефот на ФЕД за време на панел дискусијата.

Повторувајќи ги неодамнешните изјави на официјални претставници на централната банка, Пауел посочи дека сегашното ниво на политика веројатно ќе остане на сила додека инфлацијата не се приближи до целта.

Почнувајќи од јули 2023 година, ФЕД ја задржа својата референтна каматна стапка во целниот опсег помеѓу 5,25%-5,5%, највисоко во последните 23 години. Ова е резултат на 11 последователни зголемувања на каматните стапки што започнаа во март 2022 година.

„Неодамнешните податоци очигледно не ни дадоа поголема доверба, но покажуваат дека веројатно ќе биде потребно подолго од очекуваното за да се постигне таа доверба“, рече тој. „Сепак, мислиме дека политиката е добро позиционирана за справување со ризиците со кои се соочуваме.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП