29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМинистрите за финансии на ЕУ го стартуваа Планот за дејство на групацијата...

Министрите за финансии на ЕУ го стартуваа Планот за дејство на групацијата ЕИБ за и понатаму да ја засилуваат поддршката за индустријата за безбедност и одбрана на Европа

Групацијата на Европската инвестициска банка (Групацијата ЕИБ) ќе ги ажурира своите политики и работната рамка за кредитирање во индустријата на безбедност и одбрана. Ова вклучува ажурирање на дефиницијата за стока со двојна употреба и инфраструктурата, како и поддршка за мали и средни претпријатија (МСП) и стартапи и посветеност да се забрза распределбата на средства за да се засилат способностите на Европа за безбедност и одбрана.

Планот за дејство на Групацијата ЕИБ за индустријата на безбедност и одбрана беше претставен неодамна од страна на претседателката Надија Калвињо на состанокот на министрите за финансии на ЕУ (ECOFIN) во Луксембург. Планот за дејство следува од два месеци интензивен ангажман со акционерите на банката, клучните акционери и пазарите и делува како резултат на неодамнешниот мандат на Европскиот совет за понатамошно подобрување на пристапот до финансии за фирмите за одбрана на Европа, додека се заштитува финансискиот капацитет на Групацијата ЕИБ.

„Ќе ја интензивираме и забрзаме нашата поддршка за безбедноста и одбраната на Европа, истовремено заштитувајќи ги нашиот финансиски капацитет и највисоките стандарди за животната средина, како и социјалните и управувачките стандарди. Како финансиски огранок на ЕУ, мора да придонесеме за обезбедување на мирот и безбедноста на Европа. Планот ќе ги подобри условите за финансирање за европските проекти. Ќе работиме заедно со земјите-членки и институциите на ЕУ за да се забрзаат проектите што ја осигуруваат добросостојбата на нашите граѓани“, изјави претседателката Калвињо.

Во иднина, банката ќе се откаже од условот дека повеќе од 50 % од очекуваниот приход на проектите за двојна употреба треба да потекнува од цивилна употреба. Ова ќе ја израмни Групацијата ЕИБ со јавните финансиски институции што подеднакво го ограничуваат нивното финансирање на опрема и инфраструктура што служат за одбранбени армиски или полициски потреби, како и цивилни потреби, како што се извидување, истражување и развој, опрема, воена мобилност, гранична контрола и заштита на друга критична инфраструктура и дронови.

Покрај ова, Групацијата ЕИБ ќе ги ажурира своите правила за финансирање на МСП во секторот на безбедност и одбрана. Ова ќе отвори посветени кредитни линии за голем број помали компании и иновативни стартапи, кои имаат потреба од финансирање за проекти за двојна употреба.

Групацијата планира и веднаш да ги засили партнерствата и соработката со клучните акционери, вклучително и преку потпишување и обновување на меморандумот за разбирање со Европската агенција за одбрана и други партнери.

Најбитно, банката исто така планира глатко да ги спроведува и да ги подобри своите интерни процеси, креирајќи посветено Работно тело и едношалтерски систем за проекти за безбедност и одбрана кои ќе функционираат од 1 мај 2024 година. Ова ќе ги забрза инвестициите и пристапот до финансиите на Групацијата ЕИБ за клиенти во секторот за безбедност и одбрана на Европа за распределба на 6 милијарди евра финансии достапни согласно Стратешката иницијатива за безбедност на Европа (SESI) и, на тој начин, уште повеќе ќе ја зголеми веќе значителната поддршка на ЕИБ на индустријата за безбедност и одбрана на Европа во склоп на постојната работна рамка. Предлозите се подложни на интерните процеси за одобрување на Групацијата ЕИБ.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП