29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБитката за хотелски инвестиции се разгорува во Европа!

Битката за хотелски инвестиции се разгорува во Европа!

Шпанија ја престигна Британија како претпочитана дестинација за хотелските инвеститори во оваа година по серијата големи зделки во хотелскиот сектор на јужноевропската земја, според истражувањето на консултантската компанија „CBRE“, цитирана од „Financial Times“.

Британија падна на второто место откако беше на врвот на рангирањето на инвеститорите во 2018-та и 2017-та година кога беа спроведени претходните истражувања, додаде консултантската куќа. Италија, Франција и Грција ги заокружуваат првите пет дестинации за капитални инвестиции оваа година, според истражувањето за 2024-та година на повеќе од 60 инвеститори, вклучувајќи хотелиери, инвеститори и приватни фондови, што ќе биде објавено оваа недела.

„Шпанија напредува благодарение на рекордните бројки за туризмот и силните оперативни перформанси од хотелските оператори“, коментира шефот на хотели во Европа на „CBRE“, Кенет Хатон.

„Инвеститорите ги гледаат добрите можности во Шпанија и на бреговите и во градовите“, додава тој.

Истражувањето ги истакнува претежно оптимистичките ставови во хотелскиот сектор кои го поттикнуваат враќањето на зделките по пандемијата. Повеќе од две третини од анкетираните инвеститори планираат да инвестираат повеќе капитал во зделки во хотелскиот сектор поради добрите деловни перформанси и очекувањата дека условите за кредитирање ќе се подобрат доколку каматните стапки се намалат, пишува „CBRE“.

Истражувањето беше објавено по серијата големи зделки во Шпанија минатата година. Вкупните инвестиции таму изнесуваат 4,1 милијарди евра, што е за 30% повеќе од претходната година и 70% над нивото во 2019-та година.

Сингапурскиот суверен фонд „GIC“ купи 35% од акциите на шпанската компанија „Hotel Investment Partners“ од „Blackstone Group“, а „Abu Dhabi Investment Authority“, еден од суверените инвестициски фондови на Абу Даби, купи 17 хотели во земјата од фондот „Equity Inmuebles“.

Шпанија пречека рекордни 85,1 милиони странски посетители во 2023-та година, што е за 19 отсто повеќе од 2022-ра година и за 2 отсто над нивото пред пандемијата во 2019-та година.

Според истражувањето, хотелските инвестиции заземаат најголемо учество од 36% од вкупниот обем на инвестиции во деловен имот во Шпанија. Тој беше зголемен од 18% претходната година.

Во исто време, обемот на инвестиции во хотели во Британија се намали за 38% во минатата година на 2,2 милијарди евра, што е намалување за речиси 70% од нивото пред пандемијата. Во анкетата на ниво на град, Лондон го задржува првото место, но Мадрид се искачува на втората позиција, пред Париз, кој ќе биде домаќин на Летните олимписки игри.

Хатон забележува дека намалениот обем на инвестиции во хотели во Британија „не се должи на недостаток на интерес“, туку на „минимален производ кој доаѓа на пазарот“.

Флуктуирачките каматни стапки поради инфлацијата ги вознемируваат инвеститорите при затворање зделки, а огласите на имотите за продажба се одложуваат во очекување на поголема стабилност. Купувачите претпазливи за зголемувањето на стапките на заемите се исто така претпазливи.

„Долгорочните прогнози за туризмот во Европа покажуваат дека проектираните нивоа на понуда (во регионот) нема да бидат доволни за да се задоволи оваа побарувачка“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП