22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈААмериканската, германската и британската влада купиле огромни количини на биткоини

Американската, германската и британската влада купиле огромни количини на биткоини

Владата на Соединетите Американски Држави е еден од најголемите сопственици на криптовалутата заедно со другите глобални нации како Обединетото Кралство и Германија, според податоците од Arkham.

Arkham, крипто информативна платформа фокусирана на деанонимизирање ентитети на блокчејн мрежата, ја претстави контролната табла што ги прикажува владите со најголеми крипто поседувања, пишува Cointelegraph.

Arkham рече дека Соединетите Држави, Обединетото Кралство и Германија се „некои од најголемите земји“ во однос на поседувањето крипто.

Со новата алатка за следење на Arkham, поединците можат да гледаат статус и историја на трансакции во реално време за криптовалутите што ги поседуваат владите.

Според податоците, американската влада е најголемиот биткоин кит меѓу земјите во светот следени од Arkham, држејќи дури 212.847 BTC во моментот на пишување, во вредност од околу 15 милијарди долари врз основа на тековните цени.

Покрај BTC, американската влада поседува и околу 200 милиони долари во други криптовалути како што е Етер (ETH), како и големи стејбл коини како USDC и Tether.

Владата на Обединетото кралство е на второто место, има 61.245 BTC во моментот на пишување, во вредност од околу 4,5 милијарди долари, според податоците на Arkham. Германската влада поседува 49.858 BTC, што е еквивалентно на приближно 3,5 милијарди долари во моментот на пишување.

Владата на Ел Салвадор – првата земја што го направи Биткоин законско платежно средство во септември 2021 година – има значително помалку BTC од другите земји што ги следи Arkham.

Според податоците, владата на Салвадор поседува 5.717 BTC, во вредност од 405 милиони долари во моментот на пишување.

Објавувањето на податоците на Arkham за тоа кои влади имаат најмногу биткоини означува важна пресвртница во транспарентноста на средствата со криптовалути кои ги поседуваат китовите држави.

Помина долго време откако јавноста стана свесна за огромниот имот на BTC од страна на владата на Соединетите држави.

Контролната табла, исто така, укажува на фактот дека САД продолжија да собираат биткоин во текот на изминатите неколку години. Од почетокот на 2023 година, американската влада додаде најмалку 5.000 BTC, врз основа на податоците на Arkham и претходните извештаи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП