22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШпекулативниот интерес за биткоинот покажува дека пазарот е во фаза на еуфорија

Шпекулативниот интерес за биткоинот покажува дека пазарот е во фаза на еуфорија

Додека учесниците на пазарот го чекаат настанот за преполовување на биткоинот, кој се очекува да ја зголеми цената на BTC, шпекулативниот интерес на инвеститорите за пазарот на крипто се зголеми на нивоа забележани во порастот во 2021 година, според извештајот на Glassnode. Ова ги зголемува шансите за значително движење на цената.

Цената на биткоинот продолжува со своите импресивни перформанси во 2024 година, при што водечката криптовалута достигна нови највисоки нивоа на сите времиња во март. Обемот на самото тргување на BTC драстично се зголеми откако на 11 јануари почнаа да се тргуваат спот Биткоин ЕТФ во САД, при што дневниот обем достигна врв во март. Glassnode истакна дека пазарот „влегол во фаза на еуфорија“, со значително зголемување на профитот.

Податоците сугерираат дека нагорниот моментум на биткоинот се зголемува од октомври 2023 година, бидејќи пазарот е доведен во режим на висока ликвидност и нестабилност.

Фирмата за крипто аналитика објави дека перформансите на BTC од почетокот на годината до датумот се поткрепени со „силната побарувачка“ на пазарите на самото место, што ја отсликува сличната структура забележана во текот на 2021 година.

Приливот на биткоин во и надвор од берзите, исто така, значително се зголеми од јули 2023 година. Податоците на Glassnode покажуваат дека месечниот просек на вкупните приливи и одливи од пазарот во моментов е 8,19 милијарди американски долари дневно, што е многу над биковиот врв во 2021 година.

„Општо земено, движењата на цените на биткоинот од почетокот на годината се поддржани од значителни зголемувања на обемот на спот тргувањето и на тековната размена на ланецот.

Поради високата ликвидност и претстојното преполовување на понудата на биткоин, облак од еуфоријата го покрива пазарот, што е јасен показател дека е во тек биков пазар. Остварените добивки на биткоинот, исто така, се зголемија на 1,8% во март, враќајќи го врвот од 2021 година. Ова сугерира дека „1,8% од пазарната капитализација беше заклучена како добивка во текот на 7-дневниот период“.

Glassnode очекува нов капитал да тече во биткоин бидејќи „профитот на еден инвеститор се совпаѓа со прилив на побарувачка на купувачи од другата страна“.

Во однос на динамиката на пазарот, тоа значи дека на пазарот влегува нова група инвеститори, како што покажува „зголемениот удел во богатството што го чуваат монетите под 6 месеци во Realized Cap HODL Waves“, напиша Glassnode.

Вкупниот удел на монетите стари помалку од шест месеци нагло се зголеми од почетокот на 2023 година, искачувајќи се на 47% од 20% на 1 јануари 2023 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП