14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБиткоинот падна на 66.000 долари

Биткоинот падна на 66.000 долари

Биткоинот (BTC) ги намали загубите за време на азиското тргување во вторникот, тргувајќи се на околу 66.000 долари, додека трговците повторно ги анализираа зголемените приноси на државните обврзници и можноста ФЕД да го одложи намалувањето на стапките до крајот на оваа година.

Во моментот на пишување, етерот (ETH) беше над 3.300 долари, додека CoinDesk 20 (CD20) беше намален за 0,6% на 2.532 долари.

Приносот на 10-годишните обврзници достигна највисоко ниво во последните две недели од 4,40% во текот на ноќта поради стабилната инфлација и неочекувано силната производствена активност. Зголемувањето на таканаречената безризична стапка обично поттикнува одлив на пари од ризични средства и инвестиции што не даваат принос, како што е златото. Жолтиот метал, сепак, остана еластичен во услови на слаб тон на биткоинот и индексот на Wall Street богат со технологија, Nasdaq.

„Биткоинот се врати на 65.000 долари, што во голема мера се припишува на неодамнешните макро изгледи за каматните стапки и зголемените приноси на државните обврзници“, изјави Семир Габељиќ, директор за формирање капитал во Pythagoras Investments. „Повисоките каматни стапки имаат тенденција да го намалат апетитот за ризик на инвеститорите.

Податоците од Coinglass покажуваат дека повеќе од 245 милиони американски долари на долги позиции биле ликвидирани во последните 24 часа, при што 60 милиони долари во позициите на BTC добиле “рект”.

„Постојаните стапки на финансирање на фјучерси за повеќето крипто средства се вратија на 1 bps, а отворениот интерес на глобалните фјучерси се намали за 10 отсто преку ноќ, што укажува на затворање на некои долгорочни позиции со потпора“, додаде Jun-Young Heo, трговец со деривати во Perst од Сингапур.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП