22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВо Швајцарија е можно да се плаќаат даноци со криптовалути

Во Швајцарија е можно да се плаќаат даноци со криптовалути

Иако можеби изгледаше незамисливо криптовалутите да влезат во традиционалниот банкарски систем, тоа сепак се случи. Имено, во една европска земја е можно да се плаќаат даноци со криптовалути. Тоа е Швајцарија, која сега дефинитивно води во трката за воведување на криптовалути во традиционалните банкарски системи.

Или ќе се прилагодите или ќе умрете – тоа е мантрата ширум светот кога станува збор за усвојувањето на дигитализацијата, вклучително и криптовалутите, од страна на традиционалните банки, пишува Euronews.

И Европа води во глобалната трка во моментов, со Швајцарија на врвот, и не само поради фактот што некои нејзини жители сега можат да плаќаат за кафе користејќи криптовалути, туку и даноци. Еуроњуз потсетува и дека од 1 јануари 2025 година ќе стапи на сила регулативата за крипто-средства (MiCAR), така што ќе биде полесно да се следат трансакциите и од тој ден давателите на услуги мора да го добијат името на оној што испраќа и оној кој добива крипто средства, без оглед на износот што се пренесува.

„Европа стана еден од лидерите овде, особено кога зборуваме за оваа регулација на крипто средствата“, рече Илја Волков, член на одборот на Здружението Crypto Valley во НВО Web3 Symposium во Женева.

Симпозиумот ги собра претставниците на традиционалните и дигиталните банки и давателите на блокчејн услуги за да разговараат за усвојувањето на технологијата и криптовалутите.

А на прашањето дали биткоинот може да заврши на обична банкарска сметка, Волков одговори – сигурно.

„Клиентите на традиционалните банки веќе ги прашуваат за пристап до криптовалути“, рече Волков, објаснувајќи дека еволуцијата на оваа технологија е слична на преминот од плаќање со кредитни картички кон плаќања на Apple или Google.

Волков рече дека оваа технологија ќе стане не само очекувана, туку и потребна за корисниците на традиционалните финансиски институции.

„Мислам дека тоа е многу важно, бидејќи е потранспарентно и поисплатливо“, рече тој, мислејќи на тоа како технологијата зад криптовалутите, наречена блокчејн, е децентрализирана.

Ова значи дека не и се потребни посредници, што ги намалува трошоците, додека криптографијата во блокчејнот – мрежата на компјутери што се користат за водење евиденција на трансакциите – се гледа како гаранција за заштита на имотот на клиентите.

Пазарната капитализација на криптовалутите неодамна се искачи на повеќе од 2,6 трилиони долари (2,4 трилиони евра) ширум светот, што е приближно половина од номиналниот БДП на Германија.

Тие работат надвор од воспоставените финансиски системи и не се врзани за материјални средства како златото или со нив управуваат централни финансиски институции. Сепак, како резултат на тоа, криптовалутите имаат тенденција да бидат понестабилни од традиционалните валути.

Криптовалутите се создаваат преку компјутерски процес наречен рударење, што е и начинот на кој трансакциите официјално се внесуваат во блокчејнот.

Нејзината децентрализирана природа, која ја евидентира секоја трансакција во оваа мрежа, обезбедува транспарентност.

Криптото се повеќе се смета за „дигитално злато“ од страна на инвеститорите и аналитичарите затоа што се смета за безбедно, поради употребата на криптографија која ветува 100 проценти безбедност од прекршување на идентитетот.

Популарни примери на криптовалути вклучуваат итириум и биткоин, кои штотуку достигнаа ново највисоко ниво на сите времиња. Сепак, критичарите на концептот тврдат дека неговата внатрешна вредност е всушност нула.

„Биткоинот не го исполни своето ветување дека ќе биде глобална децентрализирана дигитална валута и сè уште едвај се користи за легитимни трансфери“, изјавија Улрих Биндсеил и Јирген Старк, двајца функционери на Европската централна банка (ЕЦБ) во неодамнешниот блог пост.

Тие рекоа дека биткоинот не е погоден како средство за плаќање или како инвестиција, бидејќи трансакциите со него се сè уште бавни и скапи.

Додека учесниците на Web3 Banking Symposium исто така признаваат дека има многу работа да се направи за да се овозможи криптовалутите да го исполнат својот целосен потенцијал, тие веќе предвидуваат каде би можеле да се користат сите криптовалути, вклучувајќи плаќања и инвестиции. Според експертите, употребата на криптовалути веќе се шири низ бизнисите и клиентите во Европа.

„За клиентите на мало, блокчејн може да донесе поголема транспарентност бидејќи кога плаќате, навистина можете да ја следите трансакцијата каде одат вашите пари, од каде доаѓаат и каде одат, што е навистина добра предност“, рече Волков.

Иако крипто ќе служи како алтернативна форма на плаќање во иднина, тој верува дека традиционалните локални валути ќе продолжат да бидат силни во наредните децении.

Откако блокчејн технологијата е широко усвоена и споена со традиционалните финансиски технологии, токенизацијата може да биде една од најатрактивните придобивки. Процесот претвора различни средства, вклучувајќи акции и податоци, во дигитални токени кои на крајот може да се користат за плаќања – дури и за работи како вашето утринско кафе.

Што се однесува до инвестициите, „гледаме се повеќе и повеќе реални средства кои доаѓаат на блокчејн“рече Волков.

Здружението Crypto Valley исто така верува дека во иднина биткоинот и слични криптовалути би можеле да послужат како примарно складиште на вредност.

„Сега, со блокчејновите, мислам дека во одреден момент ќе имаме некаква побарувачка од клиентите за управување со средствата на децентрализиран начин каде што финансиските институции нема да имаат директен пристап до средствата без конкретна дозвола или конкретно барање од клиентите“, рече Волков.

Криптовалутите станаа популарни со тоа што работат надвор од владината контрола и регулаторниот надзор. Меѓутоа, за да можат широко да се користат за плаќања и инвестиции, сега треба да се воведат во традиционалниот систем со флексибилни регулативи кои обезбедуваат безбедност. Задачата, сепак, е огромна.

Не само што има повеќе од 13.000 криптовалути, од кои речиси 9.000 се активни или вредни на пазарот, туку има и околу 420 милиони корисници, од кои 31 милион се во Европа. Приближно 18.000 бизниси ширум светот почнаа да ги прифаќаат со надеж дека ќе стекнат конкурентна предност.

Сепак, крипто светот сè уште се соочува со нерамномерна регулација, додека ветува придобивки од трансконтиненталните плаќања за краток временски период по ниски трошоци.

„Се работи за барањата за усогласеност. Кога станува збор за традиционалните финансиски институции, традиционалните банки, тие следат некои сложени регулаторни барања за да спречат перење пари или процедурите „да ги познавате вашите клиенти“, рече Волков.

За да се изгради безбеден и транспарентен систем, потребно е усогласување на прописите. Европската унија веќе постигна напредок со усвојување на потребната регулатива (MiCAR).

„Криптовалутите ќе бидат регулирани со регулатива (MiCAR) како традиционалните финансии. Значи, всушност, сега се прави чекор за спојување на традиционалното банкарство со крипто финансиите и крипто средства“, рече Сесилија Перегрина од PwC во Швајцарија, водечка ревизорска и советодавна фирма.

И да се вратиме на Швајцарија од почетокот на текстот. Тоа е таканареченото „игралиште на Европа“, земја чиишто прописи ги следи целата ЕУ. Регулативата во Швајцарија бара крипто бизнисите да бидат лиценцирани во согласност со прописите за спречување на перење пари.

Швајцарскиот кантон Цуг е едно од најпрометните места преполни со нови крипто стартапи, каде што жителите и бизнисите можат да плаќаат даноци во криптовалути. Мартин Бури од PwC Швајцарија изјави за Euronews Business дека даноците на приход во Цуг може да се платат со биткоини или итириум до 1,5 милиони швајцарски франци (1,56 милиони евра).

„Сепак, даночната основа се одредува во швајцарски франци, а потоа се претвора во криптовалута“, рече тој, додавајќи дека очекува ова правило да остане на сила долго време.

Друг пример е градот Лугано, во кантонот Тичино, каде што градскиот совет неодамна ја прошири листата на даноци и општински такси што можат да се платат во криптовалути (тие прифаќаат биткоин BTC и тетер USDT).

Поточно, Лугано усвои систем каде жителите скенираат QR код на фактура и потоа избираат кој мобилен паричник сакаат да го користат за плаќање. Ваквите мерки се неверојатно корисни за населението во градот кое знае за криптовалути: околу 15 проценти од жителите користат криптовалути во нивниот секојдневен живот, бидејќи градот има и повеќе од 300 продавници и места кои прифаќаат крипто плаќања, вклучително и ресторани.

Според Перегрини од ревизорската компанија, според швајцарскиот закон, при преносот на биткоини меѓу поединци, владата има овластување да определи кој е сопственик на криптовалутата и на кого тие ја пренесуваат. Дополнително, регулативите регулираат како се наследуваат биткоините на децата од родителите, доколку умре сопственикот на истите.

„И уште поважно, ако финансиска институција банкротира, што се случува со вашиот биткоин? Дали биткоинот ќе банкротира и ќе исчезне? Или всушност ќе можете да ги вратите и да ги побарате од компанијата? Сепак, тоа се прашања на кои регулативата не даде одговор“, заклучи Перегрини.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП