26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПауел сигнализира дека намалувањето на каматните стапки не е неизбежно

Пауел сигнализира дека намалувањето на каматните стапки не е неизбежно

Федералните резерви сакаа да обрнат внимание на очекувањата за каматните стапки на инвеститорите. Но, Банката на федерални резерви(ФЕД) е подготвена да ги игнорира надежите на Wall Street за намалување на стапката во јуни, доколку мисли дека економијата сè уште не е подготвена.

Тоа е пораката што претседателот на ФЕД Џером Пауел ја пренесе во петокот.

„Не треба да брзаме со намалување“, рече тој, додавајќи дека силните податоци за вработеноста ѝ купуваат на централната банка повеќе време да чека додека инфлацијата не се приближи до 2%.

Неколку часа пред Пауел да зборува на настан организиран од Банката на федерални резерви во Сан Франциско, беше објавен преферираниот мерач на инфлација на централната банка – индексот на личната потрошувачка на цените.

Индексот се зголеми на 2,5% на годишно ниво минатиот месец, надминувајќи ја целта на ФЕД од 2%. Сепак, Пауел не беше вознемирен од тоа, велејќи дека тоа е „прилично во согласност со нашите очекувања“.

Минатомесечниот пораст на инфлацијата е значително подобрување во однос пред една година, кога цените пораснаа двојно побрзо од сега. Сепак, Пауел изрази загриженост за прерано намалување на стапките.

„Ако прерано ги намалиме стапките, постои можност инфлацијата да се врати и да мораме да се вратиме, а тоа би било многу деструктивно (за економијата)“, рече тој.

Тој, исто така, ги призна ризиците од оставање на стапките таму каде што се сега. Ако ФЕД предолго чека да ги намали, високите каматни стапки би можеле дополнително да ги казнат Американците и економијата со потенцијално предизвикување рецесија.

Ова во моментов не се случува. „Ова е економија која се чини дека не страда од сегашното ниво на стапки“, рече Пауел.

Како Пауел, неколку функционери на ФЕД изјавија дека се повеќе загрижени за прерано намалување отколку за продолжување на статус кво. Претседателот на Банката на федерални резерви на Атланта, Рафаел Бостиќ, моментално член на комисијата за утврдување стапки на ФЕД со право на глас, неодамна отиде толку далеку што предложи централната банка да ги намали стапките само еднаш оваа година поради ризиците од инфлација.

На крајот на краиштата, Пауел рече дека не гледа дека стапките паѓаат на нивните нивоа пред пандемијата од околу 2% во догледна иднина. За споредба, ФЕД во моментов цели на опсег од 5,25% до 5,5%, што е максимум во последните 23 години.

Мандатот на Пауел во ФЕД истекува за две години. Во тој момент, останува да се види кој ќе биде во Овалната соба.

Ако поранешниот претседател Доналд Трамп, веројатниот републикански кандидат, победи на изборите, тој сигнализираше дека ќе го замени Пауел. Ако претседателот Џо Бајден – кој го номинираше Пауел – биде реизбран, нема гаранција дека претседателот на ФЕД би сакал да го продолжи својот мандат за трет четиригодишен мандат.

На крајот, Пауел се надева дека Банката на федерални резерви ќе продолжи да ја одржува својата независност и да биде место „што ја надминува политиката“, особено „политиката на поделби“. Пауел рече дека ако независноста на ФЕД од избраните пратеници се замати, ќе биде тешко – ако не и невозможно да ја постигне својата наведена мисија за стабилност на цените и максимална вработеност.

„Се чувствувам одговорен за институцијата и ја предавам на следната генерација лидери“, рече Пауел.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП