13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАBlackRock: Интересот за итириумот е мал во споредба со биткоинот

BlackRock: Интересот за итириумот е мал во споредба со биткоинот

Клиентите на гигантот за управување со средства BlackRock имаат „мал“ интерес за итириум, во споредба со биткоинот, рече шефот за дигитални средства Роберт Мичник.

„Можам да кажам дека за нашата база на клиенти, биткоинот е главно фокус број еден, а малку итириумот“, рече тој за време на разговорот на конференцијата за Денот на инвеститорите на биткоин во Њујорк во петокот.

За секое друго крипто средство, рече тој, побарувачката е „многу, многу мала“.

Можеби е соодветно што Мичник, на прашањето дали BlackRock наскоро ќе лансира ЕТФ на берза поврзан со memecoin dogwifhat (WIF), рече дека не знае што е тоа, истакнувајќи дека постои заблуда во крипто индустрија дека менаџерот на средства ќе има „долга опашка“ на други услуги.

„Навистина не сме фокусирани на тоа“, рече тој.

BlackRock донесе голем оптимизам на пазарот на дигитални средства во јануари, кога беше одобрено да им понуди на инвеститорите Bitcoin Fund (IBIT), кој стана еден од првите пет ЕТФ на пазарот за помалку од два месеци од тргувањето. Фондот привлече средства од 15 милијарди долари, значително повеќе од кој било од останатите девет фондови.

Дел од причината зошто менаџерот на средства – кој се спротивставуваше на биткоинот во претходните години – одлучи да лансира биткоин ЕТФ беше затоа што клиентите беа доследни и упорни во изразувањето на својот интерес за биткоин на пазарите, рече Мичник.

Тој рече дека тие исто така се „фрустрирани“ од тоа колку е тешко да се изложите на крипто средства.

Неодамна, BlackRock го лансираше својот токенизиран фонд на средства, BUIDL, на мрежата ethereum, а компанијата за токенизација на средства Securitize дејствува како агент за трансфер и платформа за токенизација.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП