22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИзгледите за економијата на еврозоната подобри од очекуваното

Изгледите за економијата на еврозоната подобри од очекуваното

Изгледите за економијата на еврозоната се подобрија откако активноста во услужните компании зајакна, додека неодамнешниот пад во производството се олесни, покажа истражувањето.

Композитниот индекс на менаџери за набавка на S&P Global (PMI) во еврозоната, кој ја мери деловната активност низ европската монетарна унија, се искачи на деветмесечен максимум на 49,9 од 49,2 минатиот месец. Економистите анкетирани од Ројтерс прогнозираа раст од 49,7.

Февруари беше десеттиот последователен месец во кој еврозоната имаше отчитување на PMI под ознаката 50 што ја дели контракцијата од експанзијата. PMI расте пет последователни месеци, што покажува дека изгледите за еврозоната се подобруваат откако економијата стагнираше во поголемиот дел од минатата година.

Експертите оценуваат дека растот на PMI е охрабрувачки, но не треба да се очекува дека ќе влијае на растот на БДП во првиот квартал. Моментумот се зголемува во услужниот сектор каде PMI се зголеми од 50,2 на 51,1. Деловната активност во услужниот сектор постепено се засилува и бизнисите стануваат се пооптимистични за изгледите.

Производството продолжува да стагнира бидејќи новите нарачки продолжуваат да опаѓаат, иако темпото на пад се намалува. Растот на БДП на еврозоната, кој повеќе или помалку стагнира од летото 2022 година, би можел малку да закрепне до летото. Со очекуваното претпазливо намалување на каматните стапки, инвестициското опкружување исто така треба да стане повторно атрактивно, иако економијата во моментов е слаба.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП