18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОстра корекција на криптовалутите. Што се случува?

Остра корекција на криптовалутите. Што се случува?

Ентузијазмот за криптовалутите се намали во последните денови. Откако минатата недела достигна највисоко ниво од 73.000 долари, биткоинот падна за повеќе од 10.000 долари.

Моментално изнесува нешто повеќе од 61 илјада долари. Претходно оваа недела имаше и „блиц пад“ кога некој продаде голема количина биткоини (речиси илјада биткоини во рок од неколку часа) на берзата BitMEX. Цената, мерена во стејблкоин тетер, накратко падна за 8.900 долари, а BitMEX беше принуден да го запре повлекувањето.

Случајот не е прв од ваков вид и е добар потсетник за сите што се случува кога голем продавач ќе се откаже од инвестицијата, а камоли во случај на панична продажба. Купувањето од поголеми инвеститори како што е MicroStrategy (која поседува 205 илјади биткоини), исто така, може да биде проблем, што потенцијално ќе го продлабочи падот.

Бернштајн смета дека падот на биткоинот од 73 на 63 илјади долари претставуваше добра можност за купување пред априлското „преполовување“, кога рударите ќе добијат половина од наградата за секој потврден блок (наместо 6,25 само 3,125 биткоини). Во минатото „преполовувањето“ го придружуваше силниот раст на биткоинот, односно на сите криптовалути. Последното преполовување се случи во мај 2020 година, кога биткоинот сè уште беше под 9.000 долари.

Една година подоцна, неговата вредност беше повеќе од 500 проценти повисока. Нешто слично очекуваат и во Бернштајн, бидејќи предвидуваат дека нагорниот тренд на пазарот на криптовалути би можел да трае уште една и пол година, а до крајот на 2025 година пазарната капитализација на целиот пазар би можела тројно да се зголеми и да достигне 7,5 трилиони долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП