13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОвие се четирите криптовалути кои би можеле да имаат корист од преполовувањето...

Овие се четирите криптовалути кои би можеле да имаат корист од преполовувањето на биткоинот

Претстојното преполовување на биткоинот во април е еден од најочекуваните настани во светот на блокчејн и крипто, и тоа со добра причина.

Во трите претходни преполовувања, цената на биткоинот силно порасна потоа, а многу инвеститори очекуваат истото да се случи и овој пат.

Како резултат на тоа, многу инвеститори планираат да купат биткоин пред настанот на преполовување. Но, кои други криптовалути имаат корист од преполовувањето? Еве четири кои би можеле да бидат подготвени за скок.

Додека цените на сите криптовалути се во корелација со биткоинот до одреден степен, неколку од најдобрите криптовалути историски покажаа корелации повисоки од просечните. Со други зборови, ако ја следите цената на биткоинот и ги следите цените на овие криптовалути, ќе видите дека тие имаат тенденција на цик-цак движење претежно во дует. Значи, ако биткоинот е подготвен за голем пробив по преполовувањето, зарем не треба да барате други криптовалути кои најверојатно ќе ви одговараат?

Имајќи го тоа на ум, тешко е да се игнорира итириумот, кој е во голема корелација со биткоинот во поголемиот дел од своето постоење. Оваа корелација е висока до 0,95 (1 е совршена корелација). Меѓутоа, откако итириумот фундаментално ја промени својата блокчејн архитектура како дел од The ​​Merge 2022, корелацијата помеѓу биткоин и итириумот почна да опаѓа, пишува The Motley Fool.

Во белешка до своите институционални клиенти во април 2023 година, Coinbase Global разговараше за таа нестабилна корелација, која падна од 12-месечен просек од 0,90 на ново ниво од 0,82. Во тоа време, изгледаше дека двете крипто компании конечно се разделуваат.

Сепак, според матриците за корелација на криптовалутите, се чини дека 12-месечната корелација се искачила на 0,89. Интуитивно, ова има смисла, имајќи предвид дека и биткоинот и итириумот се зголемија за идентични 60% досега во 2024 година. Иако можеби нема да стигнете ни блиску до корелација 1:1, како што беше распространето во раните денови на итириумот, повеќето инвеститори веројатно би биле задоволни со заземањето 90% од нивните повратни биткоини.

„Потценета криптовалута“ важи само ако криптовалутата се тргува повеќе од 50% под нејзиниот историски максимум. Тој стандард може да помогне да се идентификуваат оние кои имаат многу повеќе простор да работат на овој растечки крипто пазар.

На пример, разгледајте ја разликата помеѓу Солана и Абаланш. И двете се популарни платформи за блокчејн за паметни договори Layer-1, па затоа е интересно да се споредат директно.

Со околу 187 долари, Солана е 29% под највисокото ниво од 260 долари. Спротивно на тоа, аваланш тргува повеќе од 60% под највисокото ниво од 146 долари. Неодамна, аваланш почна да добива на интензитет меѓу инвеститорите и мислам дека многу од тоа доаѓа од сознанието дека, дури и по цена од повеќе од 50 долари, може да биде крајно потценета.

Другите две криптовалути рангирани во првите 20 според пазарната вредност, исто така, вредат дополнително внимание, едноставно затоа што тргуваат со толку значајни попусти на нивните врвови: кордано, која тргува 76% под својот врв, и чеинлинк, која тргува 62% подолу нејзиниот врв.

Не постојат строги правила кои покажуваат кои криптовалути ќе растат во 2024 година, но можете да користите одредени упатства кои ќе ви помогнат да го истражите полето на потенцијални купувања. На пример, една криптовалута која историски е во голема корелација со Биткоин е Лајткоин, но таа не се најде на листата.

Ако бидам принуден да одберам само една од четирите криптовалути на мојата листа – Итириум, Аваланш, Карданои и Чеинлинк- мојот најдобар избор за максимален потенцијален профит ќе биде Аваланш. Тој е во голема корелација со Биткоинот(12-месечна корелација од 0,79) и сега е рангирана како една од првите 10 криптовалути на Coinbase во однос на дневниот обем на тргување. Покрај тоа, неговата неодамнешна технолошка надградба („Дуранго“) доби позитивни критики, се вели во белешката.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП