13 јуни, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕНово истражување открило два додатоци кои можат да ја подобрат функцијата на...

Ново истражување открило два додатоци кои можат да ја подобрат функцијата на мозокот во текот на 12 недели

Студиите покажаа дека голем број стратегии можат да го одржат мозокот млад, но ако само решавате крстозбори или секојдневно шетате, размислете да додадете додатоци во вашиот ден. Една нова студија покажа дека два пребиотиците можат да ја подобрат функцијата на вашиот мозок за само 12 недели.

Истражувањето го спроведоа истражувачи од School of Life Course & Population Sciences на Кралскиот колеџ во Лондон, а резултатите беа објавени во Nature Communications на 29 февруари.

Истражувачите се фокусираа на два пребиотски додатоци на растителни влакна, фруктоолигосахарид (FOS) и инулин, оценувајќи ги нивните ефекти врз интелектот и мускулната сила кај возрасните постари од 60 години.

Пребиотиците се храна која помага во подобрување на добрите бактерии во цревата, што значи дека тие се различни од пробиотиците. Инулинот е диетално влакно кое природно се наоѓа во растенијата, додека FOS е вид на јаглени хидрати кои се наоѓаат во многу различни растенија, како што се кромидот, лукот, артичоката, бананите и аспарагусот. FOS често се користи и како алтернативен засладувач.

За оваа студија, истражувачите го оценија ефектот на овие два пребиотски додатоци на цревниот микробиом, за кој студиите сугерираат дека игра улога во физиологијата и интелектот на мускулите како што старееме. За да се разбере оваа врска, вкупно 36 пара близнаци добивале или плацебо или додаток во исхраната секој ден во текот на 12 недели.

Конечно, групата која примала додаток на влакна имала подобри резултати на тестовите кои ја проценувале функцијата на мозокот, вклучително и оној кој е ран маркер за Алцхајмерова болест, во споредба со оние кои примале плацебо. Учесниците кои земале додатоци, исто така, направиле помалку грешки на тестовите за меморија.

По 12 недели, истражувачите заклучија дека додатоците на влакна „доведоа до значителни промени во составот на цревниот микробиом на учесниците, особено зголемување на бројот на корисни бактерии како што е Bifidobacterium“.

„Ова ветува значително подобрување на здравјето на мозокот и меморијата за стареењето на населението. „Отклучувањето на тајните на врската црево-мозок би можело да понуди нови пристапи за живеење подолг и поздрав живот“, рече Мери Ни Лохлајн, постдокторски соработник во Истражувачката единица за близнаци на Кралскиот колеџ.

Вишиот автор на студијата Клер Стивс, професор по стареење и здравје на Кралскиот колеџ, истакна дека додатоците се лесно достапни и пристапни.

„Овие растителни влакна, кои се евтини и достапни преку продажба, би можеле да имаат корист од широк спектар на луѓе во овие времиња без пари“. Тие се исто така безбедни и прифатливи“, рече Стив во соопштението за печатот.

Сепак, иако имало позитивни ефекти врз интелектот, истражувачите откриле дека суплементите не влијаеле на мускулната сила во период од 12 недели.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП