3 мај, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАКолку сме спремни да се храниме само со органска храна?

Колку сме спремни да се храниме само со органска храна?

Органските производи се сè поприсутни на пазарот, но дали Македонците ги купуваат и зошто?

Според истражувањата, само 2,5% од потрошувачите во земјава редовно купуваат органска храна, додека 40% никогаш не купиле такви производи. Главните причини за тоа се високата цена, недостатокот на информации и недовербата во квалитетот и сертификацијата на органските производи.

Од друга страна, производителите на органска храна тврдат дека нивните производи се здрави, безбедни и еколошки одговорни.

Еден од нив е и Владо, земјоделец од Кавадарци, кој одгледува органски праски.

Тој вели дека ги продава само на заинтересираните купувачи на органски производи, кои се спремни да платат повисока цена за нив.

„Органските праски се послатки и посочни од оние што се третираат со хемикалии. Ние не користиме никакви вештачки ѓубрива, пестициди или хербициди. Сè е природно и во склад со природата. Нашите праски се сертифицирани од органска асоцијација и имаат гаранција за квалитет“, кажува нашиот соговорник.

Меѓутоа, не сите потрошувачи се подеднакво свесни за предностите на органската храна.

Една од нив е и Соња Смилевска, скопјанка која вели дека се труди нејзините деца да се хранат исклучиво со органска храна, но дека во денешно време е многу тешко да се пронајде вистински органска храна.

„Јас сум за органска храна, бидејќи сметам дека е почиста, похранлива и поздрава од онаа што е полна со хемикалии и генетски модифицирани состојки. Но, проблемот е што органската храна е скапа, ретка и несигурна. Не знаеш дали она што пишува органско навистина е така или е само маркетингшки трик. Исто така, нема доволно избор и разновидност на органски производи. Многу пати се случува да не можам да најдам органско млеко, јогурт, сирење или зеленчук – вели Смилевска.

Според експертите, органската храна не е само луксуз, туку и потреба за здравјето и опстанокот на човекот и планетата.

Тие апелираат до Владата, институциите и невладините организации да поддржат развојот на органското земјоделство и да го подигнат нивото на свест и едукацијата на потрошувачите за органските производи.

„Органската храна е храна која се произведува по одредени производствени стандарди, кои гарантираат дека таа е безбедна, здрава и еколошки одговорна. Органската храна не содржи вештачки додатоци, конзерванси, бои, ароми, генетски модифицирани организми или други штетни супстанции. Органската храна ја заштитува природата, бидејќи не го загадува земјиштето, водата и воздухот со хемикалии. Органската храна го подобрува квалитетот на животот на земјоделците, бидејќи не ги изложува на ризици од отрови и болести. Органската храна е храна за иднината – коментираат експертите.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП