21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАДовербата на потрошувачите во САД падна за прв пат од ноември

Довербата на потрошувачите во САД падна за прв пат од ноември

Довербата на потрошувачите во САД се намали во февруари.

Февруарскиот индекс на доверба на потрошувачите на Конференцискиот одбор го забележа својот прв пад од ноември, „одразувајќи ја континуираната неизвесност околу американската економија“, рече Дејна Петерсон, главен економист на Конференцискиот одбор.

Индексот забележа читање од 106,7 во февруари, што е намалување од ревидираното ниво од 110,9 во јануари. Прелиминарното читање во јануари беше 114, што е највисока вредност на овој показател во последните две години. Економистите анкетирани од Блумберг очекуваа читање од 115 за февруари.

Индексот на очекувања, кој ги мери краткорочните изгледи на потрошувачите за приходот, деловните услови и условите на пазарот на трудот, падна на 79,8 во февруари од ревидираните 81,5 во јануари. Историски гледано, читањето под 80 во таа категорија сигнализира рецесија во наредната година.

„Падот на довербата беше широк, влијаејќи на сите приходни групи освен домаќинствата кои заработуваат помалку од 15.000 долари и оние кои заработуваат повеќе од 125.000 долари. „Довербата се влоши кај потрошувачите под 35 години и кај оние 55 и постари, додека малку се подобри кај оние на возраст од 35 до 54 години“, додаде Петерсон.

Всушност, загриженоста на потрошувачите во февруари беше помалку за тоа колку плаќаат на бензинската пумпа или во самопослуга, а повеќе беа фокусирани на неодамнешните наслови кои нагласуваат зголемување на отпуштањата и зголемен фокус на претстојните претседателски избори.

„Одговорите во февруари открија дека додека вкупната инфлација остана главната грижа за потрошувачите, тие сега беа малку помалку загрижени за цените на храната и бензинот, кои се намалија во последните месеци“, рече Петерсон. „Но, тие се повеќе загрижени за ситуацијата на пазарот на труд и политичкото опкружување во САД“.

Отпечатокот од вторник доаѓа и на крајот на мешаните економски податоци за почеток на годината.

Извештаите за индексот на трошоците на животот (CPI) и индексот на цените на производителите за јануари на почетокот на овој месец покажаа дека цените пораснаа повеќе од очекуваното во првиот месец од годината и ги зголемија стравувањата дека инфлацијата може да биде поостра од првично предвиденото. Извештајот за продажба на мало во јануари исто така разочара, бидејќи потрошувачката на потрошувачите падна повеќе од очекуваното.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП