21 април, 2024
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕПогледнете како изгледале маркетите во поранешна Југославија во 70-тите години

Погледнете како изгледале маркетите во поранешна Југославија во 70-тите години

На Фејсбук профилот „Реставрација на стари фотографии и видеа“ се појави интересно видео.

„Како изгледаа маркетите во поранешна Југославија во 1970 година…“ е описот на видеото на кое е прикажан ентериерот во 70-тите години.

„Пазар како пазар, но клиенти! Костум со вратоврска, нормален изглед, дами во капути, бунди, капи, ракавици, здолништа во секој случај“, „Ние кои сме родени во 70-тите успеавме максимално да го почувствуваме и паметиме животот во Југославија. Бидејќи сум од работничко семејство, ништо не ми недостасуваше. Имаше сè, кој можеше да си дозволи на семејството се што му треба… Единствената разлика е во тоа што во тоа време на технолошки развој (што е неспоредливо со денешниот напредок) на југ имаше навистина сè, и тој живот се живееше од плата, а не на кредит“, „И се беше од нашите ниви и фабрики, денес ништо не можам да најдам“, напишаа во коментари оние кои се сеќаваат на тоа време.

Сепак, имаше и такви кои немаат толку убави спомени.

Видеото можете да го погледнете на овој линк – https://fb.watch/qlMxND5weB/

„Да, се сеќавам дека стоев во ред за ќебиња кафе и немаше детергент, а требаше да имаш некој да работи во продавницата за да земеш масло, шеќер… Подобри времиња, можеш да замислиш“. Ги имаш тие редици за гориво кога возилото е парно и непарно, па пред продавниците се чека ред за кафе, ваучери?“, пишуваат други.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП