21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПросечната нето плата во Хрватска во декември изнесувала 1.191 евро

Просечната нето плата во Хрватска во декември изнесувала 1.191 евро

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Хрватска во декември минатата година изнесуваше 1.191 евро, што е номинално повисока за 13,9 отсто на годишно ниво, а реално за девет отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Споредено со платата за ноември 2023 година, просечната нето-плата за декември е номинално пониска за 1,4 отсто, а реално за 0,9 отсто, објави во вторникот Државниот завод за статистика (ДЗС).

Највисока просечна месечна нето-плата исплатена во последниот месец од 2023 година е исплатена во производството на кокс и рафинирани нафтени деривати, во износ од 1.795 евра, а најниска во производството на облека, 739 евра.

Според извештајот на CBS, медијалната нето плата за декември била 1.005 евра, што значи дека половина од вработените имале помалку, а половина повеќе од таа сума.

Просечната месечна бруто-плата по вработен за декември изнесува 1.620 евра, што е номинално пониска за 3,5 отсто, а реално за три отсто во однос на ноември 2023 година.

На годишна основа, просечната бруто-плата номинално е повисока за 13,5 отсто, а реално за 8,6 отсто.

Како и кај нето платите, највисока просечна месечна бруто-плата за декември 2023 година е во производството на кокс и рафинирани нафтени деривати, 2.662 евра, а најниска во производството на облека, 920 евра.

Просечната месечна исплатена нето саатница за декември изнесува 6,96 евра, што е за 2,7 отсто повеќе во однос на ноември 2023 година и за 18,8 отсто повеќе во однос на декември 2022 година, покажуваат податоците на ДЗС.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП