15 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОдлична 2023 година за Љубљанската берза, особено за НЛБ

Одлична 2023 година за Љубљанската берза, особено за НЛБ

Во изминатата година, инвеститорите на Љубљанската берза повторно уживаа во успешен период. Берзанскиот индекс SBITR, во кој се вклучени и дивидендите, забележа раст од 27 отсто.

Ова е значително повисоко од американскиот Dow Jones и малку повисок од индексот S&P500. Домашната банкарска групација НЛБ се истакна со принос од 42 отсто. Ветува добри дивиденди во наредната година. Домашниот пазар, и покрај просечното годишно враќање од повеќе од 12 проценти во последната деценија, останува привлечен, особено во споредба со германскиот DAX и американскиот S&P 500. Соодносот P/E на индексот SBitop е многу поволно во споредба со развиените пазари.

НЛБ и Крка се истакнаа со силните финансиски резултати. НЛБ ја зацврсти својата позиција со стекнувањето на Summit Leasing, а Крка се истакна по иновативноста и високите приходи. Двете компании ја симболизираат стабилноста и растот на словенечката економија, која привлекува домашни и странски инвеститори.

Фармацевтската групација Крка од Нови Место најавува продолжување на рекордниот бизнис и покрај зависноста од курсот на рубљата, со приходи од 1,85 милијарди евра и нето добивка од над 310 милиони евра, со обемни инвестиции во производствен капацитет. Позитивен тренд покажува и Телеком Словенија, со очекувани оперативни приходи од 717,4 милиони евра и нето добивка од 43,2 милиони евра, со раст базиран на домашниот пазар и Косово, со поагресивен пристап кон стекнување претплатници.

Од друга страна, Заваровалница Триглав, по тешката година одбележана со штети поради елементарни непогоди и политички одлуки, предвидува значителен напредок со приходи меѓу 100 и 120 милиони евра и комбиниран сооднос од околу 95 проценти. За разлика од тоа, Цинкарна Целје очекува проблеми, без конкретни случувања на пазарот, со приходи од 186,6 милиони евра и нето добивка од околу 4 милиони евра.

Пристаништето Копер и осигурителната групација Сава (Сава Ре) исто така претставуваат интересни инвестиции врз основа на бизнис плановите за 2024 година. Пристаништето Копар предвидува зголемување на приходите до 324,5 милиони евра во 2024 година, што претставува зголемување од 7% во однос на 2023 година. Овој раст ќе биде поддржан од очекуваниот пораст на обемот на претовари и порастот на продажните цени. Тие предвидуваат и раст на нето добивката од 7 отсто, која треба да достигне 48 милиони евра. Овој оптимизам се заснова на стабилни пазарни услови и ефективна деловна стратегија. Сава Ре предвидува значителен раст на својот бизнис за 2024 година. Тие планираат вкупните приходи, кои вклучуваат бруто премии и други приходи, да достигнат 925 милиони евра. Дополнително, очекуваат нето добивка од најмалку 70 милиони евра, што би значело најмалку 10,5% поврат на капиталот.

Петрол и НЛБ допрва треба да ги објават своите планови за 2024 година, Петрол ќе го претстави својот план на 27 јануари, а НЛБ на 22 февруари.

На домашната берза продолжуваат да водат успешни компании како Крка од Нови Место, Лука Копер, НЛБ, Сава (Сава Ре), Заваровалница Триглав, Петрол и Телеком Словенија, кои заедно формираат цврста основа за домашното инвестициско портфолио.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП