4 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕАко ги имате овие здравствени проблеми, избегнувајте го кромидот

Ако ги имате овие здравствени проблеми, избегнувајте го кромидот

Кромидот содржи витамини и минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи. Благодарение на својот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот. Лекарите го препорачуваат за хранење на луѓе со многу болести.

„Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданти, намалувајќи ги воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања. Исто така, кромидот позитивно влијае на имунитетот“, вели диететичарот, нутриционист и член на Здружението на диететичари на Канада, Наталија Нефедова.

Таа исто така наведува дека кромидот помага да се намали внесот на сол во организмот.

Без разлика на сѐ, кромидот не треба да се користи како лек кој се консумира само кога човек е болен. Треба да се јаде редовно за да се делува превентивно во борбата против болестите, смета нутриционистот.

„Единствен проблем е лошиот здив, но не од устата, туку од кожата, бидејќи мирисот на кромидот се ослободува низ порите“, објасни Нефедова.

Сепак, некои луѓе не можат да го сварат кромидот.

„Кромидот треба да се конзумира на ограничен начин доколку имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина. Сепак, тоа не значи дека воопшто не треба да го јадете, туку треба да консумирате онолку колку што е задоволено вашето тело“, рече Нефедова.

За кромидот да остане свеж и да не ги изгуби благотворните својства, потребно е да се чува во фрижидер и да се одвојат главите кромид една од друга, заклучи нутриционистот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП