21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАУнгарија беше изземена од европските санкции против Русија

Унгарија беше изземена од европските санкции против Русија

Унгарија доби од Европската унија изземање од 12-тиот пакет санкции против Русија, кој не вклучува забрана за испорака на нафта преку гасоводот „Дружба“, ограничувања за нуклеарната енергија и дополнителни ограничувања на меѓународните финансиски трансакции, најави министерот за надворешни работи на Унгарија, Петер Сијарто.

-Ги отфрливме напорите насочени кон спречување да купуваме руска нафта што се испорачува преку гасоводот Дружба, рече Сијарто, кој е во Брисел каде учествува на состанокот со колегите од земјите на ЕУ, каде се дискутираат прашањата за обезбедување помош за Украина и санкциите против Русија.

Според него, Унгарија јасно ставила до знаење дека ќе се согласи со 12. пакет санкции само доколку рафинериите „Мол“ продолжат да се снабдуваат со сурова нафта испорачана преку овој гасовод.

Покрај тоа, Унгарија ги „отфрли сите предлози за санкции за нуклеарна енергија“, а проектот за нуклеарната централа Пакс 2, кој се реализира со помош на Росатом, нема да биде предмет на никакви ограничувања.

-Во однос на финансиските трансфери надвор од Европската унија, успеавме да обезбедиме и тие да не подлежат на дополнителни законски ограничувања, рече министерот за време на паузата од средбата.

Сијарто додаде дека Унгарија инсистира на тоа дека не и се ускратува можноста, по исклучок, на пазарот да тргува со нафтени деривати од централна Европа произведени од руски суровини во компаниите „Мол“. Според него, Унгарија јасно ставила до знаење дека нема да го блокира 12-тиот пакет санкции доколку оваа компанија се уште може да испорачува бензин и дизел гориво на пазарите во Чешка и Хрватска.

Во текот на дискусијата за 12-тиот пакет, Унгарија се погрижи санкциите да не важат за една од странските компании кои учествуваат во проектот „Пакет 2“. Министерот смета дека компаниите кои работат во централата можат да бидат мирни, бидејќи изградбата на нова нуклеарна централа е изземена од санкциите на ЕУ.

Сè на сè, Будимпешта сè уште смета дека политиката на санкции на Брисел е погрешна, бидејќи претходните 11 пакети антируски санкции не ја постигнаа целта и нанесоа штета на самата Европа. Министерот посочи и дека Унгарија ќе го одреди својот став за 12-тиот пакет кога ќе го види својот конечен нацрт.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП