21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГолдман Сакс предвидува намалување на каматните стапки од третиот квартал на 2024

Голдман Сакс предвидува намалување на каматните стапки од третиот квартал на 2024

Голдман Сакс предвидува дека ФЕД ќе ги намали каматните стапки двапати следната година, а првото намалување ќе биде во третиот квартал, наведувајќи го заладувањето на инфлацијата како причина. Инвестициската банка претходно предвиде дека американската централна банка ќе започне со намалување на каматните стапки во декември следната година.

Двете намалувања ќе значат стапка на федерални средства од 4,875 отсто до крајот на 2024 година, во споредба со претходната прогноза од 5,13 отсто, пренесува Ројтерс. Откако податоците од американскиот пазар на труд се покажаа посилни од очекуваното, трговците очекуваат ФЕД да започне со намалување на каматните стапки веќе во март.

Податоците за инфлацијата минатиот месец покажаа дека потрошувачките цени во САД се непроменети во октомври бидејќи Американците плаќаа помалку за бензин, а годишниот раст на базичната инфлација беше најнизок во последните две години.

Голдман Сакс верува дека некои учесници можеби „покажуваат повеќе намалувања од претходно како одговор на вестите за инфлацијата, но други може да се воздржат како би избегнале охрабрување на пазарот за предвреме да одреди премногу намалувања на цените“.

Економистите на Голдман Сакс во нова белешка рекоа дека подобрите вести за инфлацијата сугерираат дека нормализацијата на каматните стапки може да дојде порано. Тие процениле дека FOMC најверојатно ќе биде помалку оптимист од трговците и дека намалувањето на каматните стапки ќе го остави подоцна во наредните години.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП