21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКравјо млеко од продавница или адаптирано млеко од аптека: дилемата на младите...

Кравјо млеко од продавница или адаптирано млеко од аптека: дилемата на младите мајки

Со инфлацијата, скокот на цените на храната и општата скапотија, многу млади мајки се соочуваат со дилемата дали да го заменат адаптираното млеко за бебиња купено од аптека со кравјо млеко спакувано во тетрапак и купено во маркет.

На социјалната мрежа Фејсбук се јавија неколку мајки кои признаа дека поради финансиски причини одлучиле да го хранат своето бебе со кравјо млеко, кое го разредуваат со вода во сооднос 50:50.

Една од нив е Милена, која има 6-месечно бебе. Таа вели дека педијатарот ѝ дал зелено светло да му дава кравјо млеко на своето бебе, но со неколку услови.

„Мора да биде превриено млеко, да се разредува со вода и да се додаваат витамини и минерали. Исто така, мора да се следи дали бебето го поднесува добро тоа млеко и дали нема алергиски реакции”, вели Милена.

Таа додава дека хранењето на бебето со кравјо млеко ѝ заштедува и до 130 денари во денот, ако се земе предвид дека најевтиното адаптирано млеко од аптека чини 1.290 денари.

Елена, пак, која има 5-месечно синче, решила да го храни своето бебе исклучиво со адаптирано млеко.

Таа вели дека не сака да ризикува со здравјето на своето бебе и дека верува дека адаптираното млеко е поблиску до мајчиното млеко.

„Јас не можев да го дојам своето бебе поради медицински проблеми, па затоа одбрав да му давам адаптирано млеко. Се согласувам дека е скапо, но мислам дека е вредно. Месечно само за млеко трошам околу 150 евра, но тоа е инвестиција за здравјето на моето бебе”, вели Елена.

Според експертите, кравјото млеко не е препорачливо за бебиња под една година, бидејќи може да предизвика крварење во цревата, анемија, алергии и оптоварување на бубрезите.

Тие советуваат дека адаптираното млеко е посоодветно за бебињата, бидејќи ги содржи сите потребни хранливи материи, витамини и минерали.

Сепак, тие признаваат дека има случаи кога кравјото млеко може да се дава на бебињата, но само под строг надзор на педијатар и со додавање на дополнителни суплементи.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП