21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈААмериканците се многу оптимистични за инфлацијата

Американците се многу оптимистични за инфлацијата

Последното истражување за расположението на потрошувачите од Универзитетот во Мичиген покажа дека потрошувачите очекуваат инфлацијата да биде 3,1% за годината, што е значително помало од минатомесечните очекувања од 4,5%.

Читањето во декември беше најниско од март 2021 година и малку над опсегот од 2,3% до 3,0% забележан во двете години пред пандемијата.

Долгорочните очекувања за инфлација паднаа на 2,8%, од 3,2% во ноември, што е највисоко од 2011 година.

Вкупниот индекс на расположението на потрошувачите се зголеми за 13% во декември по четири последователни месеци на пад. Чувството застана на 69,4, над ноемвриското читање од 59,8 и највисокото читање од август.

Акциите зајакнаа по вестите, при што сите три главни просеци ги поништија загубите за тој ден и туркаа на позитивна територија.

Оптимистичките очекувања на потрошувачите за економијата се совпаѓаат со другите неодамнешни податоци. Цените на бензинот штотуку ги достигнаа најниските нивоа во 2023 година. Инфлацијата паѓа побрзо од очекуваното, а извештајот за работните места во петокот во ноември покажа дека невработеноста се намали откако беше повисока во последните месеци.

Последното мерење на индексот на трошоците на животот (CPI) покажа дека потрошувачките цени останале непроменети во однос на претходниот месец во октомври. Во меѓувреме, индексот на лични потрошувачки трошоци (PCE), префериран мерач на инфлација на Федералните резерви, покажа дека цените се зголемуваат со најбавно темпо во повеќе од две години.

Со заладувањето на пазарот на трудот, но сепак создавањето нови работни места и падот на инфлацијата, пазарите се повеќе се обложуваат дека инфлацијата би можела да падне до целта на ФЕД од 2%, без економијата да падне во рецесија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП