15 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБиткоинот помина 43.000 долари за прв пат од април 2022 година

Биткоинот помина 43.000 долари за прв пат од април 2022 година

Биткоинот го гради својот нагорен моментум, при што водечката криптовалута надмина 43.000 долари во вторник за прв пат од април 2022 година.

Цената на биткоинот порасна за речиси 4% до 43.478,00 долари, според Coin Metrics, зголемувајќи ги добивките од претходниот ден, бидејќи биткоин ETF стана се погласно во САД. Во еден момент, монетата се тргуваше дури и до 43.977,40 долари.

Добивките во вторникот го зголемија биткоинот за повеќе од 160% за годината. Етер беше зголемен за 1,6% на денот на 2263,76 $. Тој е зголемен за 88% за 2023 година.

Биткоинот во последниве недели почесто прави нови издигнувања; се проби над 40.000 долари за време на викендот за прв пат од април 2022 година, откако се движеше околу 34.000 долари на почетокот на ноември.

Оптимизмот во врска со веројатноста за одобрување на спот биткоин ЕТФ во САД беше главна сила зад успонот на биткоинот, кој започна во текот на летото. Иако замавот првично беше намален, извештаите за потенцијалните издавачи на биткоин ЕТФ кои се сретнаа со Комисијата за хартии од вредност и примаа и спроведуваа повратни информации за нивните поднесоци од ЕТФ дополнително го поттикнаа оптимизмот на инвеститорите.

Широкиот консензус е дека ќе има зелено светло за биткоин ЕТФ на почетокот на 2024 година, врз основа на различните рокови за одговор на SEC, кои се одредуваат според датумите на поднесување на издавачот.

Згора на тоа, неодамнешната спогодба помеѓу Binance и американското Министерство за правда кон крајот на ноември нашироко се сметаше за голема пречка за расчистување на крипто индустријата по FTX. И инвеститорите, исто така, со нетрпение го очекуваат преполовувањето на Биткоин, што се очекува во пролетта 2024 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП