21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗлатото на рекордни 2.100 долари, аналитичарите велат ќе продолжи растот

Златото на рекордни 2.100 долари, аналитичарите велат ќе продолжи растот

Цените на златото достигнаа ново рекордно високо ниво во понеделникот втор ден по ред – при што цените на самото место достигнаа 2.100 долари додека глобалната брзање за злато изгледа ќе продолжи.

Цените на златото се на пат да достигнат нови највисоки нивоа следната година и би можеле да останат над нивото од 2.000 долари, велат аналитичарите, наведувајќи ја геополитичката несигурност, веројатно послабиот американски долар и можното намалување на каматните стапки.

Цените на жолтиот метал се зголемија два последователни месеци со израелско-палестинскиот конфликт што ја поттикна побарувачката за безбедното средство, додека очекувањата за намалување на каматните стапки обезбедија дополнителна поддршка. Златото има тенденција да има добри перформанси за време на периоди на економска и геополитичка несигурност поради неговиот статус како доверливо складиште на вредност.

„Очекуваното повлекување и на американскиот долар и на каматните стапки во текот на 2024 година се клучни позитивни двигатели за златото“, изјави шефот на пазарната стратегија на UOB, Глобална економија и истражување на пазарот, Хенг Кун Хау, преку е-пошта за CNBC. Тој процени дека цената на златото може да достигне и до 2.200 долари до крајот на 2024 година.

Слично на тоа, друг аналитичар е оптимистичен за изгледите на златото.

„Едноставно, овојпат има помалку потпора отколку во 2011 година во златото… потиснување на цените над 2.100 долари и ставање во перспектива 2.200 долари/унца“, рече Ники Шилс, шеф на стратегија за метали во фирмата за благородни метали МКС ПАМП.

Промтните цени на златото се искачија на ново рекордно ниво од 2.110,8 долари за унца во понеделникот пред да попуштат. Во моментов се тргува по 2.084,59 долари.

Во петокот златото достигна 2.075,09 долари, надминувајќи го скапоцениот внатредневен рекорд од 2.072,5 долари од 7 август 2020 година, според податоците на LSEG.

Барт Мелек, шеф на стратегии за стоки во TD Securities, очекува цените на златото да се просечно 2.100 долари во вториот квартал на 2024 година, при што силните набавки на централните банки ќе дејствуваат како клучен катализатор во зголемувањето на цените.

Според неодамнешното истражување на Светскиот совет за злато, 24% од сите централни банки имаат намера да ги зголемат своите златни резерви во следните 12 месеци, бидејќи се сè попесимисти во однос на американскиот долар како резервно средство.

„Ова значи потенцијално поголема побарувачка од официјалниот сектор во годините што доаѓаат“, рече Мелек.

Можното пресврт на политиката од страна на ФЕД во 2024 година, исто така, може да биде аргумент, додаде тој. Пониските каматни стапки имаат тенденција да го ослабат доларот, а помекиот долар го прави златото поевтино за меѓународните купувачи, зголемувајќи ја побарувачката.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП