21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНа Германија и недостасуваат 1,8 милиони работници: Тоа годишно ги чини 90...

На Германија и недостасуваат 1,8 милиони работници: Тоа годишно ги чини 90 милијарди евра

Според сегашните проценки, во Германија сè уште се непополнети вкупно околу 1,8 милиони работни места.

Недостигот на квалификувани работници долго време влијаеше на широчината на германската економија.

Секоја друга компанија не може да ги пополни испразнетите позиции, барем делумно, се наведува во новиот извештај на Германската трговска и индустриска комора (ДИХК) за квалификувани работници претставен во средата, пренесува германската новинска агенција ДПА.

„Ситуацијата со квалификуваните работници е сè уште многу критична“, рече заменик-генералниот директор на ДИХК, Аким Деркс, пренесува магазинот Феникс.

Недостигот на персонал влијае на широчината на економијата и сега се проширува на речиси сите индустрии и професии.

Според досегашната проценка, остануваат неисполнети вкупно околу 1,8 милиони работни места, пренесува ДПА.

Математички, годинава се изгубени повеќе од 90 милијарди евра додадена вредност. Тоа одговара на повеќе од 2 отсто од бруто домашниот производ, пренесува ДПА.

Четири од десет компании очекуваат дека поради недостаток на квалификувани работници ќе мора да ја ограничат својата понуда и да ги загубат нарачките.

Според ДИХК, за подготовка на извештајот биле оценети информации од повеќе од 22.000 компании.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП