21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАФЕД би можела да испадне дека е една од најзагрозените централни банки...

ФЕД би можела да испадне дека е една од најзагрозените централни банки во 2024-та

Ако има нешто што го сакаат и крипто и традиционалните пазари, тоа е евтината фиат ликвидност. Федералните резерви на САД, најмоќната централна банка во светот, најверојатно ќе преземе мерки во оваа насока следната година, пренесува „CoinDesk“.

Банката на федерални резерви (ФЕД) се очекува да биде најскапата меѓу централните банки со напредна економија во 2024-та година. Трговците очекуваат најмалку 100 базични поени – или 1 п.п. – намалување на каматните стапки од нивниот сегашен опсег од 5,25-5,5%, според „Deutsche Bank Research“. Ова ќе ја ограничи атрактивноста на доларот како средство со релативно висок принос.

Според холандската „ING“, американската економија и стапката на инфлација се очекува да се забават следната година, што ќе му овозможи на ФЕД да спроведе полабава монетарна политика.

Во својот извештај „World at Glance“ од 19-ти ноември, „Bank of America“ рече дека трендот се менува за американската валута и може да започне поширока надолна корекција следната година.

„Иако сè уште гледаме дека САД ќе имаат релативно добри резултати следната година во однос на другите големи економии, изгледите за евентуално економско дно и соодветното олеснување на ФЕД, дури и заедно со олеснувањето на други места, треба да обезбедат широко олеснување за валутите ширум светот“, посочуваат стратезите од 2Bank of America“.

Поевтиниот долар обично носи опасен ветер за ризични средства, вклучително и криптовалутите. Поради статусот на меѓународна резервна валута, кога доларот поскапува, тоа доведува до финансиско стегање на многу други места низ светот, што пак го обесхрабрува преземањето ризик.

ФЕД се очекува најмногу да ги намали каматните стапки во споредба со другите централни банки во напредните економии. Графикон: Истражување на Deutsche Bank/CoinDesk

Графиконот покажува дека повеќето централни банки во напредните економии, предводени од ФЕД, се очекува да ги намалат каматните стапки следната година, откако значително ги зголемија во текот на изминатите 18-20 месеци, во обид да ја ограничат инфлацијата.

Координирано олеснување на монетарната политика би можело да го неутрализира потенцијалното зголемување на каматните стапки од страна на Банката на Јапонија, што се смета за значаен извор на несигурност за пазарите. Јапонската централна банка постепено се повлекува од својата ултра лабава монетарна политика оваа година, иако основната стапка останува под нулата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП