30 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕВнимателно: Една посна храна може да предизвика смртоносна инфекција доколку не се...

Внимателно: Една посна храна може да предизвика смртоносна инфекција доколку не се подготви правилно

Иако повеќето ќе кажат дека тоа е здраво јадење, лекарите предупредуваат дека е идеално за размножување бактерии, а може да биде фатално за одредени групи.

Со оглед на тоа што започна Божиќниот пост, не е на одмет да се повикуваме на предупредувањата на лекарите секоја година пред големиот пост.

Имено, за сите љубители на рибата, а особено за оние кои ќе се придржуваат до претстојниот пост, оваа храна може да биде многу опасна и да доведе до фатални последици.

Пушената риба, како што е чаден лосос или пастрмка, може да биде контаминирана со потенцијално смртоносна бактерија – листерија.

Листеријата може да предизвика листериоза, ретка инфекција која може да биде фатална за луѓето од високоризичните групи.

Листериозата е особено опасна за бремени жени, лица со здравствени проблеми или имуносупресиви и лица над 65 години.

Исто така, може да контаминира и друга храна, вклучително и претходно варено месо, школки, меки сирења и паштети, меѓу другото. Бидејќи топлината ја убива листеријата, оние кои се изложени на ризик треба да се погрижат целата храна да се подготви правилно

Професорот Сахер Гарбија рече:

„Инфекцијата со листерија кај повеќето луѓе обично е или неоткриена или може да предизвика многу благи гастроинтестинални заболувања. Сепак, може да има посериозни последици за некои луѓе, особено оние со веќе постоечки медицински состојби кои предизвикуваат ослабен имунолошки систем и бремени жени, кои имаат зголемен ризик од развој на листериоза за околу 20 пати. За жал, оваа болест може да доведе до спонтан абортус, раѓање на мртво дете или тешка болест кај новородените бебиња. Третина од заразените случаи кај бремени жени во 2019 година резултирале со мртвородено или спонтан абортус во Англија и Велс.

Посериозни инфекции како што се тешка сепса и менингитис може да се развијат кај луѓе со ослабен имунолошки систем или кај оние над 65 години. Луѓето со рак, трансплантации на органи, ХИВ или кои земаат орални стероиди се само некои од другите ранливи групи.

Стапката на смртност од тешка листериоза, која ги погодува луѓето со поголем ризик, е од 20 до 30 проценти, според Светската здравствена организација.

Симптоми на кои треба да внимавате

За повеќето луѓе, листериозата е лесна болест која поминува сама по себе.

Може да ги почувствувате следните симптоми:

-Висока температура – 38C или повеќе
-Болки
-Морници
-Чувство на слабост
-Дијареа

Знаци на посериозна инфекција вклучуваат:

-Вкочанет врат
-Конфузија
-Губење на рамнотежа
-Конвулзии

Бремените жени исто така може да имаат:

-Болки во стомакот
-Бебето се движи помалку од вообичаено

Правилна подготовка на храната

Оваа бактерија е особено опасна за време на постот, кога најмногу се јаде риба, бидејќи една од облиците на нејзино консумирање е пушена или сушена риба, а особено е ризична. Но, иако бактеријата листерија е широко распространета во околината и може да ја загади храната на ниски температури, таа се уништува со готвење.

Затоа, храната што не бара готвење е поверојатно да ги носи смртоносните бактерии или која не била подложена на силна термичка обработка.

Претходните епидемии беа поврзани со ладно месо и претходно подготвени сендвичи.

Професорот Гарбија рече:

„Постојат одредени намирници кои се поризични. Ги советуваме трудниците и ранливите луѓе темелно да ја зготват чадената риба пред да ја јадат.

Потоа додаде:

„Луѓето не треба да ги избегнуваат овие производи, но треба да се погрижат ризиците да се намалат колку што е можно повеќе.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП