14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија ќе ги укине субвенционираните цени на енергијата

Германија ќе ги укине субвенционираните цени на енергијата

Германскиот фонд за економска стабилизација (WSF), кој им помага на потрошувачите со повисоки трошоци за енергија, ќе биде затворен до крајот на декември, изјави министерот за финансии Кристијан Линднер за Deutschlandfunk.

“Тоа значи дека следната година нема да има повеќе плаќања од него. Кочниците на цената на струјата и гасот ќе истечат. Тие исто така ќе треба да се укинат на 31 декември”, додаде Линднер.

Власта се мачи за средства затоа што беше затечена со минатонеделната одлука на Уставниот суд со кој беа поништени буџетските планови на коалицијата. Судската одлука остави дупка во федералниот буџет од 60 милијарди евра.

Судот одлучи дека строгите правила за долгот на Германија не ѝ дозволуваат на владата да ги пренамени парите првично позајмени за време на пандемијата на коронавирус, кога лимитите на долгот беа суспендирани во итен случај, поради климатските промени.

До крајот на октомври, од фондот беа обезбедени 31,2 милијарди евра, вклучувајќи 11,1 милијарди евра за кочница за цената на гасот и 11,6 милијарди евра за кочница за цената на електричната енергија, плус 4,8 милијарди евра за итна помош за природен гас и 3,7 милијарди евра за субвенции за надоместоци за мрежа.

Запрашан на радио дали државата ќе се вклучи за покривање на високите цени на бензинот следната година, Линднер рече: „Тоа не е за очекување. Таквите прашања мора да се одговорат кога ќе се појават во реалноста“.

„Не треба да се претпоставува дека на почетокот на следната година ќе имаме вонредна состојба со електрична енергија, гас и економска одржливост. Затоа, може да се претпостави дека нема оправдување за вонредна состојба. Да беше поинаку, одлукata тогаш ќе треба да се направи“, рече тој.

Конфедерацијата на германските организации на потрошувачи (vzbv) ја критикуваше одлуката, велејќи дека „тековниот хаос околу федералниот буџет“ не треба да биде на сметка на потрошувачите.

„Затоа, приватните домаќинства ќе се соочат со значително повисоки цени“, рече претседателката Рамона Поп.

Владата воведе ценовни сопирачки во март 2023 година и ги примени ретроактивно во јануари и февруари.

Целта беше да се спречат потрошувачите да бидат преоптоварени со скок на цените на енергијата како резултат на сеопфатната инвазија на Русија на Украина и очекуваното зголемување на цените на енергијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП