2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАРецесија на повидок: Деловната активност во еврозоната продолжува да опаѓа

Рецесија на повидок: Деловната активност во еврозоната продолжува да опаѓа

Падот на деловната активност во еврозоната забави во ноември, но сугерираше дека економијата на блокот повторно ќе се намали овој квартал бидејќи потрошувачите продолжуваат да ги ограничуваат трошоците, покажа истражувањето цитирано од „Reuters“.

Економијата се намали за 0,1% во последниот квартал, покажаа официјалните податоци, а ноемврискиот композитен индекс на менаџери за набавки (PMI) покажа дека валутната унија е на пат да го стори тоа во четвртиот квартал.

„PMI“ на „S&P Global“, кој се смета за добар мерач на вкупните економски перформанси, се искачи на 47,1 од речиси тригодишното ниско ниво од 46,5 во октомври, но остана цврсто под границата од 50 што го дели растот од контракцијата.

Анкетата на „Reuters“ прогнозира поскромно зголемување на 46,9.

„Економијата на еврозоната е заглавена во калта. Имајќи ги предвид ноемвриските податоци во нашиот сегашен модел на прогноза, ова укажува на потенцијалот за втор последователен квартал на контракција на БДП-то“, рече Сајрус де ла Рубија, главен економист во „Hamburg Commercial Bank“.

„PMI“, покривајќи ја доминантната индустрија за услуги во блокот, се искачи на 48,2 овој месец од 47,8, малку над проценката во анкетата на „Reuters“ од 48,1.

Побарувачката падна петти месец по ред, иако со побавно темпо отколку во октомври. Новиот индекс се искачи на 46,7 од 45,6.

Производната активност, која се намалува секој месец од јули 2022-ра година, повторно падна во ноември. Нејзиниот „PMI“ се искачи на 43,8 од 43,1, надминувајќи ги очекувањата од истражувањето за 43,4, но далеку под профитабилноста.

Индексот што го мери производството се искачи на шестмесечен максимум од 44,3 од 43,1.

Кога побарувачката паѓа, фабриките го намалуваат купувањето на суровини и се создава одредена активност со исполнување на старите нарачки. Индексот на заостанатиот број достигна 40,1, од 38,4 претходниот месец, но го одбележа 18-тиот месец под 50.

Компаниите го намалуваат персоналот за прв пат од јануари 2021-ва година, кога Стариот континент мораше да се справи со негативностите од ограничувањата наметнати од Ковид-19.

Композитниот „PMI“ за вработување падна на 49,4 од 50,0.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП