23 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕЦБ: Финансиската стабилност на банките во еврозоната и понатаму останува кревка

ЕЦБ: Финансиската стабилност на банките во еврозоната и понатаму останува кревка

Банките во еврозоната остануваат ранливи на надворешни шокови, објави во средата Европската централна банка на презентацијата на својот полугодишен преглед на финансиската стабилност.

„Слабите економски изгледи заедно со последиците од високата инфлација ја нарушуваат способноста на луѓето, компаниите и владите да го сервисираат својот долг“, рече потпретседателот на ЕЦБ, Луис де Гуиндос.

„Клучно е да останеме будни додека економијата се движи во средина на повисоки каматни стапки во комбинација со зголемени несигурности и геополитички тензии.

Финансиските институции имаа корист од брзиот пораст на каматните стапки од јули 2022 година, бидејќи тие заработуваат пари од повисоки каматни стапки и самите добиваат камата кога депонираат пари во ЕЦБ.

Сепак, банките во Германија, на пример, имаат многу долгорочни, релативно ниски каматни заеми на нивните книшки, а побарувачката за ново финансирање има тенденција да опаѓа во последните месеци. На пазарите на недвижности, пресвртот на каматните стапки го запре повеќегодишниот раст на цените, а повисоките финансиски трошоци стануваат товар за комерцијалните недвижности.

Банките во еврозоната „гледаат добивки во профитабилноста од зголемувањето на каматните стапки, но се соочуваат со предизвици од повисоките трошоци за финансирање, влошувањето на квалитетот на средствата и помалиот обем на кредитирање“, објави ЕЦБ.

Генерално, банкарскиот систем на еврозоната е „добро поставен да ги издржи овие ризици“.

Сепак, ЕЦБ смета дека неодамна зголемените капитални резерви, на пример за можни назадувања на пазарите на недвижности, треба да се задржат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП