петок, 8 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПоскапуваат приватните паркинзи во Скопје?

Поскапуваат приватните паркинзи во Скопје?

Во последно време, граѓаните на Скопје се соочуваат со нов проблем – поскапувањето на приватните паркинзи во градот.

Многу од нив се жалат дека не можат да си дозволат да паркираат на безбедни и блиски локации, бидејќи цените на паркинг-билетите постојано се зголемуваат.

Еден од нив е и Миодраг Велковски, возач чие работно место е во близина на Веро-Џамбо.
Тој вели дека е приморан секојдневно да плаќа по 100 денари само за паркинг.

„Ова е премногу за мене, бидејќи мојата плата не е голема. Но немам друг избор, бидејќи јавниот превоз е преполн и неефикасен, а на улиците нема слободни места за паркирање”, вели тој.
Но сега, откако ќе се случи новото поголемо поскапување, тој се жали дека нема да му биде исплатливо да оди на работа со автомобил.

„Чув дека цената на дневната паркинг-карта може да поскапи за 50 до 100 проценти. Ако тоа се случи, јас ќе морам да се откажам од мојот автомобил и да се вратам на велосипед или пешки. Ова е неправда и експлоатација на граѓаните”, додава тој.

Слично мислење има и портирот на еден од приватните паркинзи во центарот на Скопје, кој побара да остане анонимен.

Тој вели дека целодневната паркинг-карта до пред неколку дена чинела 90 денари, а сега таа е поскапена за 10 денари и чини 100 денари.

„Ова е резултат на големата побарувачка. Има премногу автомобили во градот, а премалку места за паркирање. Затоа, сопствениците на паркинзите ги зголемуваат цените, бидејќи знаат дека луѓето немаат друг избор”, вели тој.

Но, како што вели нашиот соговорник, најавено му е дека за брзо време ќе има ново поголемо поскапување и дека цената на дневната паркинг-карта може да поскапи за 50 до 100 проценти.

„Ова е премногу, дури и за нас кои работиме тука. Јас мислам дека ова е нечесно и дека властите треба да интервенираат и да ги регулираат цените на паркинг-картите. Инаку, ќе имаме хаос и незадоволство кај граѓаните. Луѓето веќе почнаа да ми реагираат, ама јас само кревам раменици”, заклучува тој.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП