14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИ натаму паѓа изградбата на станови во Германија

И натаму паѓа изградбата на станови во Германија

Продолжува забавувањето на изградбата на станови во Германија, покажуваат податоците за дозволите.

Бројот на новоодобрени станбени единици во Германија продолжи да паѓа во септември, според новообјавените податоци за дозволи, продлабочувајќи го веќе загрижувачкото забавување во секторот за изградба на станови.

Властите одобриле 19.300 нови станбени единици во септември, што е за 29,7 отсто помалку отколку во истиот месец минатата година, објави во петокот германската федерална канцеларија за статистика.

Тоа значи дека во првите девет месеци од годинава се одобрени 195.100 нови станови, за 28,3% помалку од истиот период лани.

Ова ја става земјата на пат да не ја достигне целта од 400.000 единици што ја постави германската влада за справување со широкиот недостиг на станови во земјата.

Статистичката агенција ги наведе високите градежни трошоци и неповолните услови за финансирање поради високите каматни стапки, кои се јавуваат и покрај многу големата побарувачка за изнајмување станови, како причини за слабите бројки за градба.

Во првите девет месеци имало 160.400 единици новоизградени згради.

Статистичарите забележаа најголем пад на одобренијата за домови за едно семејство.

Податоците се делумно засновани на проценки бидејќи немаше достапни бројки за септември од северозападната германска покраина Долна Саксонија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП