23 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАРасте бројот на банкротирани компании во Германија

Расте бројот на банкротирани компании во Германија

Бројот на банкротирани германски компании постојано се зголемува во последните месеци, покажуваат податоците објавени оваа недела од државниот завод за статистика Дестатис.

Во октомври се отворени за 22,4 отсто повеќе стечајни постапки отколку во десеттиот месец од минатата година.

Годишниот раст на стечајците на месечна основа е двоцифрен од јуни, во септември изнесува 19,5%, сумирано во публикацијата на германската новинска агенција „dpa“.

Во последниве години, многу компании беа спасени од банкрот со значителни владини субвенции што ги добија компаниите како резултат на короната и енергетската криза.

Според експертите, сегашното зголемување на неликвидноста не е критично. Според нивните проценки, станува збор за нормализација, бидејќи сегашните бројки сѐ уште се значително под статистичките показатели од 2015-та година.

Според Дестатис, случаите се вклучени во статистиката дури по првата одлука на стечајниот суд. Во многу случаи, вистинскиот датум на поднесување стечај е речиси три месеци постар.

Канцеларијата ги претстави и конечните бројки за август. Во тоа време, локалните судови објавија 1.556 поднесени барања за стечај, што е за 35,1 отсто повеќе од претходната година.

Доверителите од постепеностите бараат околу 1,8 милијарди евра, додека во август минатата година 800 милиони евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП