16 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНафтата може да скокне до 120 долари: Голема анализа и предупредување дека...

Нафтата може да скокне до 120 долари: Голема анализа и предупредување дека ќе го забави растот во сите големи економии

Конфликтот на Блискиот Исток се заканува да го наруши снабдувањето со нафта и следствено да му наштети на глобалниот економски раст во 2024 година, предупреди „Фич рејтинг“.

Во извештајот агенцијата „Фич“ претстави потенцијално сценарио со повисоки цени на нафтата од очекуваните, што се очекува да го ограничи растот на светскиот БДП за 0,4 процентни поени следната година.

Претходните прогнози на „Фич“ сугерираа дека нафтата во просек ќе изнесува 75 долари за барел во 2024 година и 70 долари во 2025 година. Сепак, конфликтот на Блискиот Исток го промени сето тоа.

„Нашето сценарио претпоставува дека, поради ограничувањата во понудата, цената на нафтата во просек е 120 долари за барел во 2024 година и 100 долари за барел во 2025 година“, се додава.

-Повисоките цени на нафтата ќе го забават растот на БДП во речиси сите економии што ги предвидува Fitch 20 (економии што ги предвидува), иако влијанието во голема мера ќе исчезне во 2025 година, пишува Fitch, истакнувајќи дека растот во САД, еврозоната и Јапонија ќе се намали за 0,5 процентни поени во 2024 година.

Исто така, беше предвидено дека најголемите влијанија меѓу главните пазари во развој ќе бидат во Јужна Африка и Турција.

-Русија и во многу помал степен Бразил би имале позитивно влијание поради важната улога на производството на нафта во овие економии, се наведува во извештајот.

Повисоките цени на нафтата ќе доведат до повисоки од очекуваните стапки на инфлација во 2024 година, проследени со корекции во 2025 година, соопшти рејтинг агенцијата. Влијанието на инфлацијата ќе биде краткотрајно и делумно неутрализирано со пониски од очекуваните стапки на инфлација во 2025 година.

–Шокот на цената на нафтата поврзан со конфликтот на Блискиот Исток може да биде придружен со заострени финансиски услови, намалена доверба во бизнисот и потрошувачите, како и корекции на финансиските пазари, заклучува „Фич“.

Блискиот Исток беше во екот на повторно насилство на 7 октомври, кога палестинската вооружена група Хамас започна ненадеен напад врз Израел, убивајќи над 1.200 луѓе. Според палестинските власти, израелското одмаздничко бомбардирање на Газа досега остави повеќе од 10.000 мртви. Најголемата закана за глобалната економија доаѓа од можноста конфликтот да се прошири и во другите земји во регионот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП