петок, 8 декември 2023
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕ5 градови со најчист воздух во Европа

5 градови со најчист воздух во Европа

Загадувањето на воздухот, за жал, е голем проблем во многу светски метрополи, вклучително и нашата метропола. Некои градови во светот се екстремно загадени, а квалитетот на воздухот во нив претставува ризик за здравјето и за локалните жители и за туристите.

Сепак, некои големи градови сè уште можат да се пофалат со чист воздух поради позелената околина и построгите еколошки прописи. Ние сакаме да посетуваме такви градови, а според порталот thetravel.com, ова се петте големи градови во Европа со најдобар квалитет на воздухот.

  1. Гетеборг (Шведска)

Гетеборг е вториот по големина град во Шведска и се наоѓа на западниот брег на оваа земја. Градот има мала густина на население, што помага воздухот да биде умерено чист и безбеден за дишење, пишува Punkufer.

Други фактори, како што е воздухот на западниот брег, бројните паркови и градини, дрвјата на авенијата и еколошките закони, помагаат да се одржи квалитетот на воздухот во Гетеборг на највисоко можно ниво.

  1. Цирих (Швајцарија)

Цирих е живописен град на северната страна на езерото Цирих во Швајцарија и е најголемиот град во земјата. Градот, покрај неговата веднаш впечатлива убавина, е главен финансиски центар во срцето на Европа и најпознат град во земјата.

Цирих веќе неколку децении се наоѓа на листата на градови со најчист воздух во светот. Додека туристите се собираат за да ја видат елеганцијата на градот, квалитетот на воздухот носи само дополнителна придобивка.

  1. Хелсинки (Финска)

Главниот град и најголемиот град на Финска е и социјален, културен и политички центар на земјата. Воздухот во Хелсинки е чист, се дише и се смета за еден од најбезбедните во светот за луѓето. Многуте шуми што ја опкружуваат земјата се делумно одговорни за овој квалитет на воздухот.

Хелсинки е исто така еден од најпогодни за живеење градови во светот, а квалитетот на воздухот е секако еден од факторите што луѓето ги земаат во предвид кога одлучуваат дали да живеат таму.

  1. Виена (Австрија)

Виена е голема, има околу 2 милиони жители, но тоа не ја спречи да биде еден од градовите со најчист воздух во светот. Градот сè уште може да се пофали со импресивен индекс на квалитетот на воздухот, кој се смета за сосема безбеден за локалното население и за туристите.

Освен што е еден од градовите со најчист воздух во светот, Виена е позната и како една од најубавите престолнини, град со најголемиот божиќен пазар во светот и град полн со светски познати музеи како што е Албертина.

  1. Рејкјавик (Исланд)

И покрај тоа што е најголемиот град во Исланд и местото каде што се случуваат најразновидните настани, Рејкјавик останува еден од најбезбедните градови во светот за длабоко дишење без страв дека вашите бели дробови ќе бидат контаминирани од загадување.

Рејкјавик е исто така еден од најчистите и најзелените градови на планетата, што го прави центар за глобален туризам. Доколку барате лежерен и убав град со исклучително квалитетен воздух, Рејкјавик е вистинското место за вас

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП