14 јули, 2024
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕЈадеш, пиеш, купуваш, а плаќаш со денари – секој Македонец во Врање...

Јадеш, пиеш, купуваш, а плаќаш со денари – секој Македонец во Врање се чувствува како дома

Врање, српски град на јужната граница со Македонија, е познат по својата богата култура, музика и гостопримство. Но, во последно време, Врање стана и пример за добрососедски односи и економска соработка помеѓу двете земји.

Интересно е тоа што трговците, продавачите и кафанџиите во Врање скоро и да не прават разлика помеѓу српските динари и македонските денари.

Доколку муштериите им се од Македонија, тие ги прифаќаат и двете валути без никаков проблем. Така, тие ја олеснуваат трговијата и ја зголемуваат потрошувачката кошница на македонските туристи.

Еден од нив е и Миодраг Николиќ, скопјанец кој минатиот викенд бил заедно со своето семејство на шопинг во Врање.

Тој вели дека бил пријатно изненаден од тоа што на многу места платил со македонски денари наместо со српски динари.

„Не очекував дека ќе можам да ги користам своите пари тука. Мислев дека ќе морам да ги менувам за динари или за евра. Но, продавачите не правеа никаков проблем. Тие ми рекоа дека секоја недела патуваат во Куманово и дека таму ги трошат парите или ги менуваат за евра. Беше многу практично и удобно”, раскажува Миодраг.

Слично искуство имала и Лилјана Богоевска, скопјанка која пред неколку викенди посетила една од најпознатите кафани во Врање.

Таа вели дека уживала во атмосферата, храната и музиката, а кога дошло време да ја плати сметката, келнерите ѝ дозволиле да го направи тоа со македонски денари.

„Бев пријатно изненадена од нивната флексибилност и љубезност. Тие немаа никаков проблем со тоа што јас се понудив да платам со македонски пари. Ми рекоа дека често имаат македонски гости и дека примаат и денари и динари”, посочува Богоевска.

Ова не е случајност. Врање и Куманово имаат долгогодишна соработка на локално ниво. Двете општини поддржуваат размена на искуства, проекти и делегации во различни области. Тие исто така имаат заеднички интереси за развој на прекуграничниот регион и поврзување на луѓето.

Но, Врање не е единствениот град во Србија кој има добри односи со Македонија. По Врање, и други градови како Ниш и Лесковац имаат слична пракса да примаат македонски денари. Тие исто така имаат многу македонски посетители кои доаѓаат за туризам, здравство или за бизнис.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП