23 февруари, 2024
ПочетнаАВТОБИЗКинескиот производител се израмни со Tesla

Кинескиот производител се израмни со Tesla

Се ближи ли крајот на доминацијата на Тесла?

Сите се сеќаваме на прогнозите според кои Tesla требаше да забележи драстичен пораст на продажбата, недопирлив од другите производители. Отприлика во исто време, Volkswagen почна да ја електрифицира гамата, а токму во Volkswagen многу пазарни експерти го видоа единствениот достоен ривал на Tesla.

Поминаа години и Tesla навистина се прошири и се етаблира како најголем производител на електрични автомобили. И навистина, тие се далеку зад себе, но една марка е многу блиску до нив. Не Volkswagen, кој треба да се задоволи со третото место, но и со значителна празнина.

Имено, Tesla во третиот квартал на пазарот пласираше 435.059 автомобили, што претставува раст од 27%. Третопласираниот Volkswagen забележа раст од 41%, но со 209.394 продадени примероци значително заостанува.

Сепак, кинескиот BYD се проби меѓу нив, забележувајќи огромен раст од 67% и моментално 431.603 продадени единици. Тоа е само 3456 автомобили помалку од Tesla, па сè укажува дека крајот на годината ќе донесе големо изненадување.

На годишна основа, Tesla сè уште е во значително водство пред BYD со 1.324.074 (+46%) продадени единици наспроти 1.048.413 (+80%) на BYD. Трета е групацијата Volkswagen, која има 530.485 продадени примероци и годишен раст од 45%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП