21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСПА туризамот во Европа ќе закрепне за 3-4 години

СПА туризамот во Европа ќе закрепне за 3-4 години

Бањскиот туризам во Европа за 3-4 години ќе закрепне на нивото на пазарот пред пандемијата. Меѓу причините за ова се високите нивоа на инфлација по падот на пандемијата и ефектите врз секторот на војната во Украина и сега на Блискиот Исток. Ова го изјави Тиери Дубоа, претседател на европската и француската спа асоцијација.

Прогнозата за 2023-та година е дека падот ќе биде 15% во однос на 2019-та година.

„Во 2020-та година имавме пад во секторот од 60% во однос на претходната година. Во 2021-ва година падот е 43%, а во 2022-ра година е 24 %“, коментира специјалистот.

„Секторот за бањски и здравствен туризам бележеше раст од 10 отсто на годишно ниво пред 2019-та година. Пандемијата на коронавирусот сериозно го погоди бидејќи сите претпријатија во овој сектор во Европа беа целосно затворени“, истакна Дубоа.

Според него, закрепнувањето и на локалниот и на меѓународниот пазар е многу бавно.

„Како што почна да се меша 2022-ра година, Русија и објави војна на Украина, што доведе до нагло зголемување на цените на енергијата и инфлацијата. Работните трошоци се зголемија и тоа влијаеше на финансиските резултати, кои веќе беа влошени од пандемијата“, истакна соговорникот.

Според него, клиентите биле исто така многу погодени од зголемените транспортни трошоци и воопшто од трошоците за живот.

„Многу од нив не одат во бањите од економски причини и севкупно ги намалуваат трошоците“, рече тој.

Од друга страна, пандемијата го промени нашиот начин на живот и луѓето, прецизираше Дубоа.

„Веќе му даваат поголемо значење на здравствениот и бањскиот туризам. Тие подобро се грижат за себе“, смета тој.

„Пандемијата зафати многу луѓе и психолошки и физички и овие последици мора да се третираат. Балнеотерапијата е идеална за згрижување на луѓе на кои не им е потребен престој во болница. Во се повеќе европски земји, балнео одморалиштата со помош на нивните специјалисти се составување програми за покривање на грижата за луѓето погодени од Ковид-19“, истакна тој.

Во однос на мерките со кои Франција го промовира балнеолошкиот и бањскиот туризам, соговорникот истакна дека балнеотерапијата во земјата е целосно покриена од државата и моментално лекувањето и времетраењето на програмите и престојот е три недели. Исто така, постојат програми со пократок престој фокусирани на благосостојба или физичко, ментално и емоционално здравје кои не се покриени од државата.

Според него, европските бањски дестинации треба да се развиваат во две насоки.

„Од една страна треба да има подобра покриеност од здравствените фондови на поединечните земји во однос на балнеотерапијата. Но, исто така, не е помалку важно да се развие превенција за да може европското население да старее подолго и добро здравје и да не страда од разни инвалиди или болести“, рече Тиери Дубоа.

Тој привлече внимание и на еден друг аспект – во сите земји начинот на живот е исклучително стресен и се почесто кај луѓето на активна возраст се забележува синдром на професионално исцрпување.

„Токму во оваа област балнеотерапијата може да биде од голема корист. Работа на спа-професионалците и на сите вработени во овој сектор е да допрат до повеќе луѓе со нашите услуги и грижа“, рече Дубоа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП