26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗошто цената на биткоинот нагло порасна?

Зошто цената на биткоинот нагло порасна?

По падот на цената во 2022 година, биткоинот и другите криптовалути можат да бидат среќни оваа година. Цената на биткоинот е повеќе од двојно зголемена од почетокот на годината, од околу 16.600 долари на првиот ден од годината на повеќе од 34.100 долари во моментов, а во еден момент беше над 35.000 долари.

Сè уште не е на ниво на раст како во 2021 и 2022 година, но криптоаналитичарите предвидуваат дека растот би можел да се забрза до крајот на оваа година. Последен пат цената на биткоинот беше на ова ниво во средината на 2022 година. Исто така, растот на цената во текот на оваа година е многу постабилен од претходните години, со помали флуктуации, а тоа е многу важно за инвеститорите.

Имено, иако биткоинот беше замислен како валута и замена за „класичните“ пари, тој првенствено се уште се користи како инвестициско средство, а притоа и високоризично. Големиот скок на цената во последните неколку дена е резултат на очекувањата дека ќе бидат овозможени биткоин ЕТФ.

Што е биткоин ЕТФ?

ETF (Exchange Traded Fund) се средства наменети за мали вложувачи, а нивната работа е да прибираат мали влогови од голем број инвеститори, со кои тие стекнуваат удел во фондот, а фондот понатаму ги вложува вкупните собрани средства, на пример во акции.

Со нив се тргува и на берза, што е предност во однос на другите фондови, а наплаќаат многу пониски провизии во однос на другите облици на инвестирање. Тие се регулирани и се сметаат за релативно безбедна форма на инвестирање. Иако секако се зависи од тоа во што инвестира поединиот ЕТФ.

Биткоинот досега не можеше да биде предмет на инвестирање во ЕТФ, бидејќи тоа не е дозволено со владините регулативи. Поминаа десет години (2013) од првата апликација до Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) за прифаќање на биткоин ЕТФ, и Winklevoss Bitcoin Trust, беше официјално одбиена во 2017 година.

Grayscale Investments, инвестициска компанија за криптовалути, официјално поднесе барање за својот Grayscale Bitcoin Trust во 2017 година, но го повлече откако стана јасно дека SEC нема да даде позитивно мислење.

До денес, Greyscale Bitcoin Trust (GBTC) е најголемата и најпопуларен фонд за биткоин, но сè уште не е наведена на берзата во САД. Таа година, апликациите за уште десетина биткоин ЕТФ беа испратени до комисијата, но сите беа одбиени со образложение дека се подложни на измами и манипулации на пазарот.

Обидите да се дозволат биткоин ЕТФ не престанаа. Во јануари 2019 година, беше побарано одобрение за Bitwise Bitcoin ETF Trust, но беше одбиено. Компанијата Wilshite Phienix се обиде да ја „продаде“ идејата за биткоин ЕТФ фонд на Комисијата со барање дозвола за основање фонд кој освен во биткоин ќе инвестира во американски обврзници, но и тоа барање беше одбиено.

Следеа повеќе обиди низ годините, но сите беа одбиени од Комисијата за хартии од вредност. Една од компаниите што се обидуваше да добие одобрение низ годините, Greyscale, ја тужеше SEC.

Судијата на американскиот Апелационен суд, Неоми Рао, нареди преиспитување на одлуката да се одбие одобрението за котација на биткоин ЕТФ на Greyscale bitcoin ETF, критикувајќи ја одлуката како „произволна и каприциозна“. SEC имаше право на жалба, но не го искористи.

Во средината на оваа година, Комисијата за хартии од вредност(SEC) на САД ги прифати барањата за создавање на биткоин ЕТФ од шест компании, вклучувајќи ја и озлогласената инвестициска компанија BlackRock. Ова е првиот чекор во процесот на одлучување дали средствата со ваква инвестиција ќе бидат одобрени на регулираниот пазар.

Дали американската комисија за хартии од вредност конечно ќе попушти?

Најновиот пораст на цената на биткоинот е првенствено поврзан со очекувањата дека Комисијата за хартии од вредност на САД ќе одобри создавање на биткоин ЕТФ за прв пат во историјата, што треба да доведе до околу 600 милијарди долари свеж прилив на капитал во крипто пазарот.

Биткоин ЕТФ би им овозможил на инвеститорите кои претходно биле претпазливи за криптовалутите да пристапат до оваа форма на инвестирање/средство преку берза, што ја зголемува безбедноста поради многу поголемата регулација на берзитево споредба со крипто-пазарите и би довело до нов бран на инвестиции во пазарот на криптовалутите.

Вредноста на средството со кое се тргува во суштина зависи од тоа колку луѓе го користат, така што повеќе инвеститори треба да го „зајакнат“ биткоинот и пазарот на криптовалути воопшто. Голем број нови инвеститори треба да ги стабилизираат и ценовните флуктуации, кои оваа година се помали од претходните години, но криптовалутите се уште се сметаат за високоризична инвестиција.

Распространетоста на криптовалутите опаѓа, тие се најраспространети во релативно сиромашните земји

Според најновиот извештај на компанијата за анализа на пазарот на криптовалути Chainalysis, криптовалутите се најраспространети во земјите со низок среден приход, особено во Индија, Нигерија и Виетнам. Ова е резултатот добиен со корекција на трговијата со криптовалути за куповната моќ на поединечна земја.

Меѓу десетте земји со највисок индекс на раширеност на криптовалути, само една е високо развиена, САД. Украина е рангирана на четвртото место во светот во однос на прифаќањето, кога е прилагодена за куповната моќ.

Споредено со 2021 и 2022 година, ширењето опадна насекаде во светот, но најмалку во земјите со понизок среден приход. Во земјите со ниски приходи, раширеноста опадна најмногу. Но, аналитичарите од Chainalysis сметаат дека ова е добра вест за идниот раст на цената на криптовалутите, бидејќи земјите со низок среден приход се оние кои брзо растат економски, имаат растечка популација и во нив живеат 40 отсто од светската популација.

Севкупно, Северна Америка сочинува речиси четвртина (24,4 проценти) од вкупниот волумен во светот. Регионот сè уште е глобален лидер во користењето финансиски услуги преку криптовалути (DeFi) по обем на трансакции, но учеството во вкупниот обем се намалува.

Кина беше лидер во криптовалутите, но Комунистичката партија ги забрани

Учеството на Латинска Америка во вредноста на глобалните трансакции е 7,3 отсто, а најмногу криптовалути се користат во Аргентина. Бидејќи земјата е во валутна криза и вредноста на националната валута постојано паѓа, криптовалутите се почесто се користат паралелно.

Дури 5 милиони Аргентинци од вкупно 46 милиони користат криптовалути, а широко е распространета употребата на „крипто-картичката“ Lemon Valet која се плаќа за купувања во продавници со криптовалути. Слично се случува и во Венецуела поради падот на вредноста на националната валута.

Централна, Западна и Северна Европа сочинуваат 17,6 отсто од светскиот пазар, а криптовалутите се најраспространети во Обединетото Кралство. Сепак, во споредба со првата половина на 2022 година, во првиот дел од оваа година, употребата на криптовалути опадна во повеќето земји. Во Источна Европа, Русија води во однос на вкупниот обем на тргување.

Јужна и Југоисточна Азија сочинуваат 19,3 отсто од светскиот пазар и се дом на најмногу земји кои глобално водат во ширењето на криптовалутите, шест од десет земји. Економската криза во Пакистан ги „турка“ луѓето кон употреба на криптовалути, иако тоа е законски забрането.

Уделот на Источна Азија е 8,8 отсто и се чини дека кинеските власти ефективно го потиснуваат ширењето на криптовалутите. Јужна Кореја и Јапонија го предводат патот, и покрај огромната популација на Кина. Во 2019 година, токму поради Кина, источна Азија беше глобален лидер, со учество во глобалните трансакции од 30 отсто. Главната причина за таквиот пад е низата забрани за каква било форма на активност на криптовалути во Кина.

Во остатокот од светот, Турција и Нигерија можат да се издвојат како регионални центри на крипто индустријата, најмногу како заштита од висока инфлација во овие земји.

Прифаќањето на криптовалутите вртоглаво порасна во годините кога цената растеше. Со нивното ширење, бројот на крипто-измами, исто така, нагло се зголеми, а бројни компании кои пропаднаа де факто функционираа како Понзи шеми и други форми на измами. Растот на усвојувањето на криптовалутите најверојатно ќе се врати, но првенствено поради обидите да се заработи од растечките цени.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП