13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКрајот на „златните визи“ ја намали продажбата на домови во Португалија

Крајот на „златните визи“ ја намали продажбата на домови во Португалија

Продажбата на домови во Португалија падна во првата половина од оваа година, бидејќи зголемувањето на каматните стапки и одлуката на владата да ги прекине стимулациите за некои странски купувачи го намалија значително пазарот на недвижности, покажуваат податоците на консултантската компанија „JLL“, цитирани од „Bloomberg“.

Продажбата на домови падна за 22% на 68.000 во целата половина година во однос на истиот период претходната година, објави „JLL“. Во 2022-ра година, во Португалија беа продадени околу 168.000 домови, што е најголем обем во историјата.

Сепак, цените на куќите не се очекува да се намалат наскоро бидејќи побарувачката за домови продолжува да ја надминува понудата, велат од „JLL“.

„Структурниот недостиг на снабдување опстојува“, забележа Џоана Фонсека, шеф на аналитика во „JLL“, кога податоците беа презентирани во Лисабон. „Темпото на новите домови кои доаѓаат на пазарот продолжува да биде далеку под обемот на побарувачката“, додава таа.

Претходно оваа година, португалскиот премиер Антонио Коста објави дека ја прекинува програмата за „златна виза“ за да ги спречи шпекулациите на пазарот за недвижнини и да помогне да се стави крај на станбената криза во градовите вклучувајќи го Лисабон, каде што цените на недвижностите се зголемија повеќе од трипати од 2015-та година. Неговата социјалистичка влада следната година ќе стави крај на таканаречениот необичен режим на жители, кој нуди понизок данок на доход за период од 10 години за луѓето кои ги исполнуваат критериумите што се населиле во земјата.

Двете програми помогнаа да се заживее португалскиот пазар за недвижнини во умирање по 2011-та година, кога земјата се бореше да излезе од длабока рецесија. Иако овие програми сè уште привлекуваат странски купувачи на имот, тие сега сочинуваат многу мал дел од трансакциите со имот во Португалија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП