26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОПЕК пак ја задржа прогнозата за побарувачката на нафта во 2024-та

ОПЕК пак ја задржа прогнозата за побарувачката на нафта во 2024-та

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) во петокот ја задржа својата прогноза за релативно силен раст на глобалната побарувачка на нафта во 2023-та и 2024-та година. Организацијата наведе знаци за отпорна глобална економија досега оваа година и очекува дополнително зголемување на побарувачката во Кина.

Глобалната побарувачка на нафта ќе се зголеми за 2,25 милиони барели дневно во 2024-та година, во однос на 2,44 милиони барели дневно во 2023-та година, се вели во својот месечен извештај на ОПЕК. Двете прогнози остануваат непроменети во однос на претходниот месец.

Укинувањето на блокадите поради пандемијата во Кина помогна да се зголеми побарувачката на нафта во 2023-та година. ОПЕК постојано прогнозираше посилен раст на побарувачката за следната година отколку анализите на други организации, како што е Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

„Во 2024-та година, глобалната економија се очекува да расте стабилно на позадината на континуираното подобрување во Кина, што дополнително ќе ја зајакне потрошувачката на нафта“, се вели во извештајот на ОПЕК.

ОПЕК и неговите сојузници, познати како ОПЕК +, почнаа да ја намалуваат понудата во 2022-ра година за да ги поддржат цените.

Во извештајот, исто така, се вели дека побарувачката за остатокот од годината и во 2024-та година може да биде погодена во некои делови од светот и ги намали нејзините прогнози за вкупната глобална побарувачка во тековниот квартал и првите три месеци од 2024-та година.

„Гледајќи напред, и покрај невообичаениот сезонски раст на побарувачката на нафта за греење, континуираната неизвесност и економскиот развој во европските земји на ОЕЦД и другите области, се очекува ова да влијае на побарувачката на нафта во текот на остатокот од 2023-та година и во 2024-та година“, велат од ОПЕК.

Во извештајот, исто така, се тврди дека производството на нафта во организацијата се зголемило во септември и покрај ветените намалувања на снабдувањето на ОПЕК +. Растот е поттикнат од зголеменото производство во Нигерија, Саудиска Арабија и Кувајт.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП