26 февруари, 2024
ПочетнаАВТОБИЗКако да ги изберете најдобрите зимски гуми?

Како да ги изберете најдобрите зимски гуми?

Проверката на гумите пред да ги користите за следната сезона треба да се состои од проверка на нивото на абење на шарата, како и годината на нивното производство (оваа бројка можете да ја дознаете по ознаката „DOT“ на гумата).

Етикетите на гумите вклучуваат податоци за потрошувачката на гориво, надворешниот шум на гумите и, пред сè, нејзиното држење на влажно. Отпорот на тркалање влијае на потрошувачката на гориво. За лични возила, гумите влијаат на приближно 20% од вкупната потрошувачка, за камиони до 35%. Оценката на споменатите гуми се движи од А до Е, каде што А означува најдобра оцена, а Е, пак, најлоша оценка, пишува Јутарњи лист.

Етикетите на гумите содржат и информации за нивниот надворешен шум, кој е наведен во децибели (dB). Затоа, овие податоци не покажуваат колкава бучава ќе слушне возачот додека вози, но кај побучните типови, одредена количина на бучава се пренесува и во кабината. Оваа карактеристика на гумата е оценета и со букви од А до С.

Зафатот на влажна почва треба да биде најважниот фактор при изборот на гума. Освен на однесувањето на возилото на коловоз покриен со вода или стопен снег, овој фактор влијае и на должината на растојанието за сопирање, како и на безбедноста на патниците во возилото, како и на другите учесници во сообраќајот.

Односот цена-квалитет исто така игра важна улога при купувањето. Не е секогаш правило дека колку е поскапа гумата, толку се подобри нејзините својства. Понекогаш дури и поевтина верзија од помалку познат производител може да обезбеди подобра услуга од скапите гуми од познати и етаблирани производители.

Важно е да ги изберете вашите омилени според дадените параметри, да ги проверите резултатите од нивните тестови и да го изберете победникот врз основа на тие податоци.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП