3 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали маслиновото масло може да се расипе и како да го препознаеме?

Дали маслиновото масло може да се расипе и како да го препознаеме?

Ако маслото мириса вака – фрлете го.

Маслиновото масло е исто така преполно со здравствени придобивки, особено кога посегнувате по екстра девствени сорти. Но, дали ова масло може да се расипе?

Како што пишува Real Simple, маслиновото масло е земјоделски производ и со текот на времето светлината, топлината и кислородот ќе го разградат и ќе го направат гранив. Ова влијае и на вкусот и на хранливата вредност – двете главни причини зошто маслиновото масло е толку скапо.

Ако не сте сигурни дали вашето маслиново масло е сè уште правилно, прво помирисајте го. Ако и после тоа сè уште не сте ја решиле дилемата, напијте се.

„Ако маслото има вкус или мирис на застарени јаткасти плодови, боички, стар кармин или месо и остава мрсна, восочна уста, маслото е веројатно расипано“, вели Леандро Равети, главен извршен директор на компанијата за маслиново масло „Кобрам Естејтс“ и додава дека ако не ве потсетува на нешто свежо и овошно, веројатно веќе не е добро.

Како што објасни Равети, кога маслото ќе се оксидира, здравите масти во екстра девственото маслиново масло почнуваат да се распаѓаат и почнуваат да се формираат слободни радикали.

„Слободните радикали се всушност спротивни на антиоксидансите и можат да предизвикаат штета во нашето тело“, додаде тој.

Тој исто така советува да го чувате маслиновото масло на ладно, темно место и што подалеку од рерната. Освен тоа, бидејќи сончевата светлина не е добра за маслиновото масло, Равети советува да се купува масло во темни стаклени шишиња, што ќе го заштити маслото од сончева светлина и ќе му го продолжи рокот на траење.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП