23 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕЦБ најави крај на циклусот на зголемувања на каматните стапки, прво најрано...

ЕЦБ најави крај на циклусот на зголемувања на каматните стапки, прво најрано намалување за година дена

Состанокот на Европската централна банка (ЕЦБ) минатата недела, по долго време, се чекаше со големо нетрпение бидејќи пазарот беше поделен. Веројатноста за уште едно зголемување е речиси еднаква на онаа за задржување на каматните стапки на нивните сегашни нивоа.

ЕЦБ на крајот одлучи за уште едно зголемување на стапката од 25 базични поени, и покрај понискиот проектиран раст на БДП и базичната инфлација (иако ја појаснува одлуката според длабочината и должината на очекуваното времетраење на инфлаторните притисоци). Според ПБЗ, седницата минатата недела го означи крајот на циклусот на затегнување на монетарната политика, судејќи според насоките на идната монетарна политика:

„Врз основа на сегашната оценка, Управниот одбор верува дека клучните каматни стапки на ЕЦБ се на нивоа што, доколку се одржуваат доволно долго, ќе дадат значителен придонес за враќање на инфлацијата на целното ниво што е можно поскоро“, се наведува.

Проекциите за инфлација за 2023 и 2024 година се малку зголемени на просечни 5,6% и 3,2% на годишно ниво, но тоа само ги одразува повисоките цени на енергијата. Она што е клучно е дека проекцијата за 2025 година е намалена на 2,1%, како и особено важните проекции за базичната инфлација, кои за 2024 и 2025 година се намалени на 2,9 и 2,2%, соодветно, на годишна основа.

Ова сигнализира дека ЕЦБ очекува инфлацијата постепено да се враќа на среднорочната цел од 2% во текот на 2024 и 2025 година, што ги потврдува очекувањата дека релаксирањето на монетарната политика ќе започне во 2024 година. Иако Лагард истакна дека членовите на Управниот совет не разговарале за тоа колку долго каматните стапки треба да останат на нивното сегашно ниво, истакнувајќи дека ЕЦБ ќе се води според податоците при донесувањето одлуки, прогнозата е дека првото намалување ќе го видиме во септември 2024 година.

На прес-конференцијата Лагард ја истакна важноста на делот од изјавата „врз основа на нејзината моментална проценка“, оставајќи ја отворена можноста за дополнително зголемување или продолжен период на задржување на стапките на сегашното ниво во случај инфлацијата да ги надмине проекциите. Податоците повторно би можеле да ја изненадат ЕЦБ, која ги намали проекциите за реалниот меѓугодишен раст на БДП на еврозоната на 0,7% во 2023 година и 1,0% во 2024 година, со што останува пооптимист од прогнозите на банкарите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП